Uštedi i čuvaj okoliš – električnim i hibridnim vozilima

Autor: Poslovni dnevnik , 10. travanj 2014. u 22:00
Trgovačka društva mogu od Fonda za zaštitu okoliša dobiti i do 350.000 kuna subvencije

Pokrenut projekt poticanja nabave vozila sa smanjenom emisijom CO2.

Vozila sa smanjenom emisijom CO2 igrati će ključnu ulogu u budućnosti urbane mobilnosti, smanjenju zagađenja, te smanjenju ovisnosti o fosilnim gorivima, a u konačnici će i štedjeti novac vozačima.

Najveći doprinos emisiji stakleničkih plinova u Hrvatskoj ima promet, gotovo četvrtinu a u njemu čak 70 posto čine emisije iz cestovnog prometa. Rastući trend emisija je u prvom redu posljedica povećanja mobilnosti i broja cestovnih motornih vozila. Prema podacima Centra za vozila Hrvatske danas je evidentirano preko 2.000.000 registriranih cestovnih vozila, a udio osobnih automobila u ukupnom broju registriranih cestovnih vozila je 76 posto.

 

30posto

je prometa u energetskoj potrošnji, a generira 70% stakleničkih plinova

Kako bi se utjecalo na povećanje kvalitete zraka, primarno u gradovima u kojima je promet najgušći, te na smanjenje ukupne emisije stakleničkih plinova, Ministarstvo okoliša zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokrenuli su projekt poticanja nabave vozila sa smanjenom emisijom CO2 kojim se sufinancira nabava električnih, plug-in hibridnih i hibridnih vozila. U Fondu je za ovaj projekt osigurano 7 milijuna kuna, od toga 3 milijuna za direktne poticaje građanima i 4 milijuna za pravne osobe. Građani mogu ostvariti pravo na subvenciju najviše jednog novog vozila, dok trgovačka društva mogu od Fonda dobiti i do 350.000 kuna po jednostavnoj proceduri uz mogućnost povećanja ovog iznosa uz dodatni pregled učinka po objedinjenom zahtjevu.

Procedura za dobivanje sredstava je jednostavna i brza. Potrebno je predati ispunjeni zahtjev za sufinanciranje Fondu, potpisati ugovor o sufinanciranju, a isplata sufinanciranog iznosa uplatit će se na račun korisnika u roku od 30 dana od dostave dokaza o kupovini vozila, računa, ugovora o kreditu i sl. Osim poboljšanja kvalitete zraka, vozila sa smanjenom emisijom CO2 su jeftinija za održavanje te pružaju veću sigurnost u prometu, a smanjuje se i potrošnja fosilnih goriva koji su neobnovljivi izvor energije.

  • Prema procjenama EK do 2015. u SAD-u će biti u prometu oko milijun električnih i hibridnih vozila, a do 2020. u Kini oko 5 milijuna, u Francuskoj oko 2 milijuna, Njemačkoj 1 milijun, Velikoj Britaniji 1,55 milijuna, a u Španjolskoj 2,5 milijuna.
  • Prema podacima EK, u 2011. najveće tržište za električna vozila bile su Sjedinjene Američke Države s prodanih 19.860 vozila. Slijede Japan sa prodanih 7671, Njemačka sa 1858, Francuska sa 1796, Norveška sa 1547 i V. Britanija sa 1170 vozila.  
  • Ministarstvo okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinanciraju kupnju električnih vozila do 70.000 kn, hibridna "plug in" vozila do 50.000 kn, a hibridna vozila s emisijom do 100 g CO2/km do 30.000 kn.

Komentirajte prvi

New Report

Close