Uštede poslodavcima te brža i učinkovitija edukacija

Autor: Poslovni dnevnik , 30. rujan 2013. u 21:59
Kristina Sanković, Marko Pršić, Dubravka Sinčić Čorić, Zoran Đorđević i Saša Dumić/PIXSELL

Metoda se u Hrvatskoj široko primjenjuje.

Na drugom panelu u sklopu tribine Edukacija pod nazivom "E-learning u visokom školstvu" moglo se čuti kako je elektronsko učenje multidisciplinarna djelatnost u čijem kreiranju, osim samih profesora, sudjeluje i niz ICT stručnjaka.

Iako pod pojmom e-learninga podrazumijevamo od projektora u učionici do primjene tableta pravo e-učenje podrazumijeva korištenje multimedije u prijenosu znanja. O važnosti i praksi e-učenje, uz Jurija Toplaka iz Alme Mater, profesorice Ekonomskog fakulteta Dubravke Sinčić Čorić, sudjelovali su Tomislav Dominiković iz Algebre, Saša Dumić iz Cognite, kao i Zoran Đorđević iz Cotrugli Business School, Kristina Sanković iz T-HT-a, Marko Pršić iz Microsofta te Gordana Jugo iz Carneta. Kako je napomenula Gordana Jugo, e-učenje u Hrvatskoj prisutno je već niz godina, na privatnim i javnim sveučilištima. "Na većini sveučilišta niz kolegija odvija se uz pomoć e-learninga. Premda je njegova implementacija skupa, javna sveučilišta nedostatak sredstava nadomještaju entuzijazmom", kaže Sinčić Čorić sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. Potrebe za e-učenjem svjesni su i u privatnim obrazovnim institucijama u kojima već nude niz programa svojim studentima.

"Većina naše nastave kombinacija je e-learninga i klasičnog učenja. Praksa nam pokazuje da polaznici još uvijek bolje reagiraju na kombinirani način učenja nego na isključivo e-learning", prepričava praksu poslovne škole Cotrugli Zoran Đorđević. Na panelu se čulo kako odnedavno u Hrvatskoj postoji u potpunosti digitalizirani oblik školovanja koji nudi Alma Mater. "Naši studenti mogu gledati predavanja iz Bruxellesa i drugih europskih gradova, a na početku studija svi dobivaju tablete s potrebnom literaturom", kaže Julij Toplak s Alma Mater. E-learning donosi i uštede poslodavcima te omogućuje brzu i učinkovitu edukaciju većeg broja zaposlenika. "Mi u HT-u e-learning uspješno provodimo već niz godina. Neki programi se odvijaju i u kombinaciji sa klasičnim predavanjima iako e-learning uzima sve veći dio edukcije zaposlenika", kaže Kristina Sanković.

"U Microsoftu obrazovanje radnika, kao i dijeljenje znanja bilo bi nemoguće bez korištenja e-learninga", istaknuo je Marko Pršić.Naravno, implementacija e-learninga nije jeftina pa se tako na panelu doznalo da izrada jednog kvalitetnog programa stoji, prema riječima Saše Dumića iz Cognite, oko 50.000 kuna. Još jedan problem za implemetaciju e-learning sustava u Hrvatskoj mogao bi biti nedostatak kompetentnih stručnjaka. "Kako smo čuli i na prvom panelu, ICT sektor jedan je od rijetkih koji zapošljava i već sada mu nedostaje obrazovanih stručnjaka. Budući da su isti potrebni za izradu e-learning programa, ukoliko bi se krenulo sa snažnijim uvođenjem e-učenja i u tom segmentu moglo bi nam nedostajati stručnjaka", kaže Tomislav Dominiković iz Algebre. 

Komentirajte prvi

New Report

Close