Ustavni sud obranio zaštitare, nije bilo kartela

Autor: Marina Šunjerga/VL , 14. veljača 2018. u 13:47
Zlatko Marić, vlasnik zaštitarske tvrtke Sokol Marić/Boris Ščitar/PIXSELL

Ustavni sud poništio je odluku antimonopolske agencije o kaznama za zabranjeni sporazum te vratio predmet u AZTN.

Ustavni sud stao je na stranu kompanije Sokol Marić te odlučio da ta ona, kao ni još šest tvrtki iz zaštitarskog sektora nisu sklopili zabranjeni sporazum.

Podsjetimo, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja kaznila je zaštitare zbog navodnog dogovaranja cijena rada na tržištu i to kaznama u ukupnom iznosu od 5,32 milijuna kuna od kojih je 1,33 milijuna kuna kazne razrezano Sokol Mariću.

 

1,33 milijuna

kuna kazne odredilo je AZTN Sokol Mariću

Sudsko obrazloženje
Sada je Ustavni sud poništio i rješenje antimonopolske agencije o kaznama i presudu Visokog upravnog suda te vratio predmet na početak ponovno u AZTN. U svom obrazloženju Ustavni sud navodi da Agencija nije navela pravno relevantne razloge za svoj zaključak da je postignut kartelni dogovor, nego je koristeći medijske članke i rabeći pojmove "nedvojbeno" i "nesporno" pokušala izjednačiti dva potpuno različita pojma "minimalnog troška rada zaštitara" i "minimalne cijene zaštitarskih usluga", kako bi obrazložila i utemeljila svoju odluku. 

Vodeći 'igrač'
Slijedom analize ukupnog postupka Ustavni sud u svojoj odluci utvrđuje da je navedeni pristup Agencije i Visokog upravnog suda arbitriran, te da je slijedom istoga podnositelju tužbe povrijeđeno pravo na pravično suđenje.

"O pristranost same agencije, kao i medijskom forsiranju određenih teza u ovom slučaju svjedoči i nekoliko izjava predsjednika vijeća  gospodina Mladena Cerovaca koji je u svojim javnim istupima prejudicirao odluke agencije i prije nego su iste i formalno donesene, a poradi čega će društvo podnijeti kaznenu prijavu za pričinjenu štetu u poslovanju društva Sokol Marić", stoji u priopćenju pristiglom iz zaštitarske tvrtke. Inače, tržište zaštitarskih usluga posljednjih je godina u padu, ali ostvaruje oko 1,2 milijarde kuna prihoda. Četvrtinu tog iznosa ostvaruje Sokol Marić.

Komentirajte prvi

New Report

Close