Ustavni sud nije odlučivao o tajnim istragama

Autor: Suzana Varošanec , 08. ožujak 2012. u 22:00

Razlike u financijskoj snazi u prikupljanju dokaza u novoj tužiteljskoj istrazi HOK smatra kršenjem načela tzv. jednakosti oružja između tužiteljstva i obrane

Leo Andreis, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK), jučer je ustvrdio da je novi Zakon o kaznenom postupku (ZKP) “u temeljima uništio osnovna ljudska prava na pošten kazneni postupak”. Najavljujući Tridesete dane hrvatskih odvjetnika, podsjetio je i da se na Ustavnom sudu već dvije i pol godine nalazi prijedlog Komore za ocjenu ustavnosti dijela odredbi novog ZKP-a. S druge strane odvjetnica Jasna Novak, koja ga je napisala (uz odvjetnicu Višnju Drenški-Lasan), dodala je da se “Ustavni sud boji taj predmet riješiti jer ne zna što će biti od aktualnih antikorupcijskih postupaka”. Naime, ako Ustavni sud potvrdi neustavnost pojedinih rješenja, automatski se otvara pitanje hoće li pasti u vodu i koji USKOK-ovi procesi jer su temeljeni na neustavnim odredbama. S Ustavnog suda nije stigao komentar u kojoj je fazi taj predmet. Izostala je reakcija unatoč pitanju koje je pogurao predsjednik Ivo Josipović iznoseći u Komori da se o tome “na Ustavnom sudu trenutačno raspravlja i donijet će se odluka je li novi ZKP pogodio pravu mjeru između potrebe za efikasnošću kaznenog progona i zaštite ljudskih prava”.

Na račun proračuna
Prema shvaćanju HOK-a, novim ZKP-om su ozbiljno i na različite načine ugrožena ljudska prava u zemlji. Tužitelj i policija poduzimaju radnje protiv osumnjičenika prikupljanjem dokaza u tajnim istragama što plaća državni proračun, dok se tome sa svojim dokazima mogu oduprijeti samo bogati ljudi, istaknuo je Andreis. Razlike u financijskoj snazi u prikupljanju dokaza u novoj tužiteljskoj istrazi HOK smatra bitnom stavkom kršenja načela tzv. jednakosti oružja između tužiteljstva i obrane. Načelo jamče i Europska konvencija o ljudskim pravima i Ugovor iz Nice, ali ono je u hrvatskom kaznenom procesnom pravu izostalo, kazao je Andreis, što znači da se ne poštuje princip da svaka strana u postupku ima mogućnost iznošenja svojih dokaza te da nikada jedna od stranaka u odnosu na suprotnu ne smije biti stavljena u nepovoljniji položaj.

Dokazi u svim fazama
To podrazumijeva da su obje stranke obaviještene o činjenicama koje se odnose na postupak te da svaka od njih mora imati jednake mogućnosti dokazivanja tvrdnji u svim fazama postupka, a ne samo u fazi rasprave na sudu. Našim ZKP-om se jednakost oružja predviđa samo u fazi sudske rasprave, ali ne u potpunosti, stav je HOK-a. Odvjetnici smatraju da je tužitelj favoriziran u odnosu na obranu jer može promijeniti i prilagoditi strategiju usvojenu za predstavljanja dokaza, dok je obrani to onemogućeno jer je dužna podastrijeti sve dokaze u trenutku kad za njih dozna. “Nasuprot tome talijansko procesno pravo sadrži daleko povoljnije odredbe za osumnjičenika i obranu”, kazao je Andreis napominjući da je to u suprotnosti s tvrdnjama predlagatelja novog ZKP-a da su im upravo talijanska rješenja bila uzor za donošenje novog propisa u odnosu na organizirani kriminal i koruptivna kaznena djela. To je potvrdio i talijanski odvjetnik Giovanni Bana, koji je jučer izvijestio o brojnim neustavnostima hrvatskog ZKP-a. Primjerice, u Italiji tužitelj upisuje osobu pod istragom u registar kaznenih prijava, a osumnjičena osoba može tražiti uvid u eventualne upise koji ga terete.

Ustavni sud boji se taj predmet riješiti jer ne zna što će biti s postupcima
Jasna Novak, odvjetnica

Talijansko pravo sadrži povoljnije odredbe za osumnjičenika i obranu
Leo Andreis, HOK

Komentirajte prvi

New Report

Close