Usporila liberalizacija tržišta plina

Autor: Poslovni dnevnik , 18. svibanj 2014. u 21:58
PD

Tijekom tri dana prezentiran je 41 znanstveni i stručni rad te 10 okruglih stolova na temu plinske budućnosti.

U organizaciji Centra za plin Hrvatske d.o.o. i Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) Opatiji je od 7. do 9. svibnja održan 29. međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin.

Međunarodna plinska konferencija i izložba okupila je oko 500 sudionika iz 22 zemlje Europe i svijeta, uglavnom stručnjaka za plin i energetiku te menadžeri vodećih europskih i svjetskih energetskih kompanija, znanstvenici s hrvatskih i europskih sveučilišta, predstavnici transportera, dobavljača, proizvođača, distributera i velikih potrošača plina iz zemlje i inozemstva. Bilo je zastupljeno ukupno 198 različitih plinskih i energetskih poduzeća i organizacija, od kojih čak 80 iz inozemstva.

Organizaciju skupa podupro je višegodišnji partner ove konferencije i izložbe tvrtka Siemens d.d. te brojni sponzori kao što su INA – Industrija nafte d.d., Plinacro d.o.o., Prvo plinarsko društvo d.o.o., Xperion Energy & Environment GmbH, MET Croatia Energy Trade d.o.o., Podzemno skladište plina d.o.o., RWE Hrvatska d.o.o., IP Systems Ltd. te suorganizator EVN Croatia plin d.o.o.

Tijekom tri dana prezentiran je 41 znanstveni i stručni rad te 10 okruglih stolova na kojima se razgovaralo o otvatarnju tržišta plina, hibridnim tehnikama i efikasnosti, distribuiranoj proizvodnji energije na kopnu i moru, primjerima globalnog pristupa energetici i budućim potrebama, problematici ukopanih plinovoda, te plinofikaciji Dalmacije i usklađivanju reguratornih okvira s EU direktivama. Mladen Klepac, voditelj poslovne jedinice Energy Power Generation Oil & Gas Solutions i direktor Energy Service Hrvatska, Siemens d.d. na skupu je predstavio inovativne proizvode i rješenja kojima Siemens nastoji poboljšati vlastitu ekološku ravnotežu, dugogodišnje partnerstvo Siemensa s hrvatskim gospodarstvom te divizije i sektore kompanije prema područjima djelovanja (energetika, zdravstvo, industrija, infrastruktura & gradovi).

Želimir Šikonja, izvršni direktor SD Istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA-Industrija nafte d.d., izjavio je da se usprkos brojnim dosadašnjim pozitivnim efektima, liberalizacija tržišta plina značajno usporila.

Pritom je istaknuo da je potpuno otvaranje tržišta plina najbolje rješenje za krajnje kupce jer donosi najniže cijene. Nadamo se da će nakon natječaja za istraživanje nafte i plina na Jadranu biti raspisan takav natječaj i za istraživanja na kopnu, kazao je Šikonja.

Komentirajte prvi

New Report

Close