‘Uspjesi u gospodarstvu nastaju iz ulaganja u znanje’

Autor: Sergej Novosel Vučković , 12. ožujak 2019. u 21:59
S. Missoni, D. Primorac, I. Mor i L. Burilović

Izraelski veleposlanik u HGK poručio da budućnost pripada onima koji inoviraju.

Iako je hrvatska robna razmjena s Izraelom relativno malih 65 milijuna eura, prema podacima iz 2017., lani je ponešto porasla, a ugledaju li se hrvatske tvrtke pa i država na izraelski model investiranja u istraživanje i razvoj i njegovanje startup kulture uz primjenu najnaprednijih tehnologija, razmjena će nesumnjivo još znatnije porasti. Ocjena je to predsjednika HGK Luke Burilovića u povodu predavanja novog izraelskog veleposlanika Ilana Mora u HGK.

"Budućnost pripada onima koji inoviraju, to je jedini način da stalno dodajete vrijednost svojim proizvodima i budete konkurentni. Ideje naših ljudi pomoću novih tehnologija pretvaramo u komercijalne proizvode", rekao je veleposlanik Mor, uz opasku da država 5% BDP-a izdvaja za R&D i 8,1% za obrazovanje.

Osnivač i počasni predsjednik Hrvatsko-izraelskog poslovnog kluba Dragan Primorac i njegov aktualni predsjednik Saša Missoni poručili su da Izrael dugo živi od inovacija, što bi trebala činiti i naša zemlja, te da je ova mala bliskoistočna država treća u svijetu po broju registriranih patenata. 

"Izrael je dokaz da je ulaganja u kvalitetno obrazovanje isplativo i dugoročno jedino održivo. Naša suradnja mora biti bolja na gospodarskoj i sveučilišnoj razini jer uspjesi u gospodarstvu proizlaze iz znanja", kazao je Missoni.

Burilović je zaključio da je naš cilj da što više hrvatski tvrtki izvozi u Izrael, ali i da budemo privlačniji izraelskim ulagačima kojima upravo Hrvatska može poslužiti kao baza za jaču ekspanziju na tržište EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close