“Uspjela sam uvidjeti svoje skrivene talente i usvojiti nova znanja”

Autor: Poslovni.hr , 24. prosinac 2015. u 15:41
Maja Trkulja trenutno radi na poslovima vezanima za zaposlenike i komunikaciju, Foto: Marko Prpić / Pixsell

Studentica engleskog i ruskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, odrađujući praksu u tvrtki METRO Cash & Carry unaprijedila je svoje vještine i otkrila poslove kojima bi se mogla baviti u budućnosti.

Maja Trkulja, studentica engleskog i ruskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu od ljeta je dio radnog kolektiva METRO Cash & Carry Hrvatska, tvrtke koja je svjesna da je važno prepoznati, ali i pokretati projekte i inicijative koje nastoje senzibilizirati javnost i pozitivno utjecati na društvo.

“Iako je često jednostavnije ići već isprobanim obrascima, hrabrije je pokušati nešto novo i drugačije te na taj način mijenjati društvo nabolje. Pozitivno iskustvo koje smo stekli sudjelovanjem u prošlogodišnjem izdanju projekta Iskustvo zlata vrijedi uvjerilo nas je da se pridružimo inicijativi i ove godine. Prošle godine nam se u Odjelu ljudskih resursa i korporativnih komunikacija pridružila Petra Gajski, a razina sposobnosti i savjesnosti koju je pokazala rezultirala je time da je ona i danas dio METRO tima. Ove godine su Majina zanimljiva osobnost, svježe ideje te hrabrost da misli i kaže nešto novo i drugačije, izvrstan kreativni impuls cijelom Odjelu ljudskih resursa i korporativnih komunikacija. Poslovne timove je potrebno obogaćivati različitostima, a ne ih homogenizirati. Važno je dopustiti zaposlenicima da u svakom trenutku izraze svoju individualnost”, kažu iz METRO Cash & Carry Hrvatska.

Osim fakultetom i stjecanjem novih znanja u METRO Cash & Carry Hrvatska, Maja Trkulja se bavi terapijskim jahanjem u volonterskoj udruzi Don Kihot i članica je udruge studenata s invaliditetom Zamisli, koja je sve svoje korisnike obavijestila o mogućnosti prijave na ovaj projekt.

Iskustvo rada u timu

“Odlučila sam pokušati sudjelovati bez obzira na količinu obaveza i na fakultetu i s raznim fizikalnim terapijama, što se na kraju pokazalo kao vrlo pametna odluka. Od samog sam početka bila oduševljena kako vrstom posla, tako i svojim kolegama. Svi su me prihvatili kao da sam s njima od prvog dana te me postepeno uvodili u posao kako bi mi dali prostora da sama uvidim što me najviše zanima i u kojem bi području poslovanja mogla dati najveći doprinos”, otkrila nam je Maja Trkulja.

Kaže kako je zahvaljujući ovoj praksi uspjela uvidjeti svoje skrivene talente, usvojiti nova znanja, steći iskustvo rada u timu, a posebno ističe to što je u svoj životopis uspjela upisati iskustvo koje će kod pronalaska posla sigurno vrijediti.

“Nažalost tijekom studiranja nije se ukazalo puno prilika za praksom, no ne samo zbog količine obaveza na fakultetu, već i zato jer je većina oglasa za rad na studentski ugovor vezana za poslove poput dijeljenja letaka ili hostesiranja, što osobe s invaliditetom nisu u mogućnosti raditi. Jedini poslovi kojima sam se bavila bile su instrukcije iz jezika te razna prevođenja. Međutim, nijedno od toga nije praksa koja bi me mogla pripremiti za rad u kompaniji, gdje se često radi u timu te si osoba ne može sama isplanirati radno vrijeme”, kaže Trkulja.

U METRO Cash & Carry Hrvatska zapošljavaju veći broj osoba s invaliditetom i tvrde kako će sigurno s tim nastaviti i u budućnosti te ističu kako je važno da osobe s invaliditetom imaju jednak pristup zaposlenju i napredovanju unutar kompanije. Osobe s invaliditetom u METRO-u rade na različitim pozicijama, od voditelja i zamjenika voditelja odjela, pa sve do recepcionista, blagajnika i prodavača. Maja Trkulja trenutno radi u Odjelu ljudskih resursa i internih komunikacija na poslovima vezanima za zaposlenike i za komunikaciju.

“Bez obzira na kompleksnost zadataka, Maja svakom zadatku pristupa vrlo angažirano i savjesno. S obzirom na društveno-humanističko obrazovanje koje je stekla studirajući engleski i ruski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, uopće nas ne iznenađuje da Maja pokazuje veliku znatiželju za razumijevanjem različitih tema i područja, pri čemu je Maja poseban interes pokazala za projekte društveno odgovornog poslovanja. Maji od početka želimo pružiti da kroz rješavanje različitih zadataka sama otkrije područje koje ju najviše zanima i u kojem bi se u budućnosti voljela razvijati”, kažu iz METRO Cash & Carry Hrvatska.

Rad u raznim odjelima

Trkulja nam otkriva kako su neki od poslova koje je do sada radila bili dogovor termina za intervju za posao, prisustvovanje na razgovorima s potencijalnim budućim zaposlenicima, sudjelovanje u organizaciji treninga za zaposlenike, učenje osnova rada u programima za vođenje zaposlenih te njihova prijava na HZZO i HZMO. U Odjelu internih komunikacija pisala je i prevodila razne članke i objave za internet stranice kompanije i METRO časopis, sudjelovala u organiziranju događaja i nagradnih igri, naučila kako tražiti ponude, odgovarati na upite kupaca, smišljati i provoditi online kampanje. Tijekom ljeta je na praksu dolazila gotovo svaki dan puno radno vrijeme, bez obzira na to što to nisu tražili od nje, a sada kada su krenule obveze na fakultetu dolazi tri puta tjedno.

“Bez obzira na pun raspored, ne osjećam umor niti pritisak, jer sam uvidjela vrijednost cijelog projekta te pokušavam iskoristiti dane što je kvalitetnije moguće, za što smatram da je METRO odličan izbor. Moji kolege su puni razumijevanja i uvijek spremni pomoći. Jako sam zadovoljna njihovim pristupom te mislim da smo stvorili ne samo kvalitetan poslovni, već i opušten prijateljski odnos. Uvijek sam pozvana na zajednička druženja tokom pauze na poslu, a s nekima se čujem i van radnog vremena, tako da mogu reći da sam sklopila ne samo dobre poslovne odnose, već i nova prijateljstva”, kaže Trkulja.

Trkulja kaže kako joj je njeno dosadašnje fakultetsko obrazovanje olakšalo neke zadatke i poručuje kako od ove prakse očekuje još puno novih izazova i iskustava. osim što su joj zadaci povezani sa strukom, otkrila je i nove interesne sfere. S tim su se složili i njeni poslodavci koji tvrde kako je kod njih dodatno izbrusila i unaprijedila svoje prevoditeljske vještine.

“Direktna poveznica s mojom budućom strukom je prevođenje raznih članaka i prezentacija. Međutim, otkad radim u Odjelu ljudskih resursa i internih komunikacija otkrila sam određene dijelove ekonomije koji su me zaintrigirali te trenutno razmišljam upisati poslijediplomski studij i usmjeriti se na područje ili ljudskih resursa ili komunikacija. Još uvijek istražujem čime se točno želim baviti u budućnosti, u čemu mi puno pomaže ne samo uvid u svakodnevni rad Odjela, već i česti razgovori s kolegama koji me rado savjetuju i usmjeravaju s obzirom na moje želje i sposobnosti”, poručuje Maja Trkulja.

METRO u zajednici

Tvrtka METRO Cash & Carry Hrvatska nastoji pozitivno djelovati, kako na društvo, tako i na razvoj malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj kroz mnoštvo projekata. Jedan od projekata kojim METRO Hrvatska traži i nagrađuje poduzetnice i poduzetnike koji uz svoje svakodnevno poslovanje pomažu zajednici je METRO Zvijezda zajednice, projekt kojim tvrtka METRO Cash & Carry Hrvatska društveno odgovornom poduzetniku ili poduzetnici daje 50.000 kuna nagrade namijenjenih daljnjem razvoju poslovanja. Putem međunarodnih programa, kao što su Crossing Borders i METRO Potentials Ready2Lead, zapošljava i razvija mlade, talentirane potencijale.

Kako kažu iz tvrtke, zbog internacionalnog karaktera, oba programa su se pokazala kao izvrsni modeli razmjene praktičnih iskustava i razvoja profesionalnih kompetencija zaposlenika. Također, kroz suradnju s hrvatskim proizvođačima i poduzetnicima sudjeluju u razvoju malog i srednjeg poduzetništva. Poručuju kako plasmanom hrvatskih proizvoda na strana tržišta putem sustava METRO-a jačaju domaće proizvođače i hrvatsku ekonomiju, a poticanjem organskog uzgoja, kao što to činimo s PG Orehovec koji za METRO uzgaja perad u strogo kontroliranim i prirodnim uvjetima, brinu o okolišu i zdravlju kupaca.

Također, METRO Grupa je u svim zemljama pokrenula inicijativu Uključivanje različitosti koja je prvi korak na putu tolerancije, razumijevanja i prihvaćanja raznolikosti. Inicijativom Uključivanje različitosti žele potaknuti zaposlenike METRO-a da razmisle o onome što njihove kolege i suradnike čini posebnima i da uvide kako su upravo te posebnosti ono što obogaćuje svakodnevni život i doprinosi poslovnom uspjehu. v

Komentirajte prvi

New Report

Close