Uspjeh hrvatske medicine – uspješno ugrađen personalizirani implantat zdjelice

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. listopad 2013. u 15:48
Thinkstock

U Klinici za traumatologiju KB Sestre milosrdnice predstavljen je danas veliki uspjeh hrvatske medicine – uspješna operacija ugradnje implantata zdjelice, napravljenog po mjeri 67-godišnje pacijentice oboljele od tumora.

U Klinici za traumatologiju KB Sestre milosrdnice predstavljen je danas veliki uspjeh hrvatske medicine – uspješna operacija ugradnje implantata zdjelice, napravljenog po mjeri 67-godišnje pacijentice oboljele od tumora.

To je prvi slučaj da je takva operacija obavljena u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, a obavljena je pod vodstvom Roberta Kolundžića koji ju je nazvao "velikim događajem u hrvatskoj medicini".

Operativnim zahvatom ugrađen je tzv. personalizirani implantat jer odstranjeni dio zdjelice nije bilo moguće nadomjestiti standardnim rekonstruktivnim implantatima. Ugradnjom implantata po mjeri, nadomješten je odstranjeni dio kosti, što bolesnici omogućava veću pokretljivost i bolju kvalitetu života.

Da se nije pristupilo tom inovativnom zahvatu, pacijenticu se moglo pustiti da živi s tumorom onoliko koliko sama primarna bolest određuje život ili pak pristupiti amputaciji čitavog lijevog dijela tijela, ističe Kolundžić.

Pacijenticu, koja se nakon zahvata odlično osjeća, danas je u Klinici za traumatologiju obišao ministar zdravlja Rajko Ostojić koji je tom prigodom istaknuo da je obavljeni zahvat u potpunosti "proizvod hrvatske pameti".

Implatant je u cijelosti konstruiran u suradnji ortopedskog tima Klinike za traumatologiju i inženjera tvrtke Instrumentaria, dok je biomehanička studija obavljena na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Pošto je implatant dizajniran, obavljena su detaljna kompjutorska testiranja pozicije te procjene rizika zbog pomaka i naprezanja implatanta u interakciji s prirodnim kostima pacijentice. Nakon što je utvrđeno da joj implatant u potpunosti odgovara, otprintan je na 3D laserskom printeru sinteriranjem titanskog praha.

Zbog točnosti, brzine i ekonomičnosti, 3D tisak ljudskog tkiva predstavlja revoluciju u proizvodnji implantanata. Ugradnja implantanata takve vrste dosad nije zabilježena u literaturi u zemljama regije i pripada najnovijem obliku liječenja primjenom visoke tehnologije u medicini.

Personalizirani implantati su budućnost svjetske medicine. Nažalost, još su uvijek izuzetno skupi pa se zasad ne može očekivati njihova primjena u standardnim operacijama, rekao je Kolundžić na upit hoće li takvi zahvati uskoro postati standardom u Hrvatskoj.

Sanacijska upraviteljica KB Sestre milosrdnice Vesna Šerić naglasila je da su se u tom velikom uspjehu spojile medicinska struka koja je odredila indikaciju, znanost koja je odredila način kako će se napraviti takva jedna proteza, te tvrtka Instrumentaria koja je izradila implantat.

"Ovo je jedan od vrhunskih medicinskih uspjeha u cijeloj regiji i dokaz da smo u Hrvatskoj na najboljem tragu da radimo vrhunsku medicinu", poručila je. Pohvalama se priključio ministar Ostojić ustvrdivši da hrvatska medicina postaje brand jugoistočne i središnje Europe.

Komentirajte prvi

New Report

Close