Uslužni sektor izbjegao pad prihoda ove godine

Autor: Petra Bulić/VLM , 19. lipanj 2013. u 22:00
Za rast ugostiteljstva najzaslužnija je fiskalizacija

Ugostitelji su DZS-u prijavili 14,9 posto veći promet, a arhitekti i inženjeri porast od samo 5,5 posto.

Ukupni promet ugostiteljskih djelatnosti u prvom je tromjesečju porastao 14,9 posto u odnosu na ilani, po svemu sudeći kao posljedica fiskalizacije, a znakovito je da skok od 13,6 posto bilježi i djelatnost zapošljavanja (agencije za povremeno zapošljavanje i "ostalo ustupanje ljudskih resursa"), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku o prometu u uslužnom sektoru.

Međutim, zanimljivo je da grupa "arhitektonske djelatnosti i inženjerstvo, tehničko ispitivanje i analiza" – koja je trebala profitirati od pojačanog obujma posla zbog legalizacije – bilježi rast od samo 5,5 posto. Cijeli uslužni sektor u prvom je tromjesečju ostvario jednaki promet kao i prošle godine, za razliku od industrije koja je u istom razdoblju zabilježila pad prometa od 6,7 posto. Štoviše, uslužni je sektor, pokazuju desezonirani podaci, uspio ostvariti neznatni rast od 0,3 posto u odnosu na prosjek ostvaren 2010. godine.Najveći rast među uslužnim djelatnostima, od čak 18,7 posto, ostvaren je u grupi informacijske uslužne djelatnosti, koja uključuje obradu podataka, usluge internetskih poslužitelja, internetske portale i djelatnosti novinskih agencija. Među značajnijim dobiticima su i uredske  i druge administrativne i pomoćne djelatnosti koje su ostvarile rast od čak 12,3 posto.

Istodobno, najveći gubitnik je vodeni prijevoz gdje je promet pao čak 22,9 posto. Dramatičan pad i dalje bilježi trgovina vozilima i popravak vozila gdje je promet čak 17,4 posto niži. S druge strane trgovina na malo, osim trgovine vozila, zabilježila je blagi rast od 2,6 posto, dok je trgovina na veliko stagnirala s rastom od 0,2 posto.Znakovit je pad prometa djelatnosti čišćenja od 11,4 posto, kao i pad zaštitnih i istražnih djelatnosti od pet posto. Izdavačka industrija izgubila je još 7,8 posto prometa, a promidžba i istraživanje još 6,7%.

Komentirajte prvi

New Report

Close