Uskoro uspostava skupine za offset uz švedske Gripene

Autor: Saša Vejnović , 01. lipanj 2007. u 06:30

Za offset poslove u Hrvatskoj vezane uz kupnju zrakoplova zainteresirane švedske tvrtke i ulagači

Tvrtka Saab, koja proizvodi zrakoplov Gripen čiju kupnju razmatra Ministarstvo obrane, predstavila je jučer novinarima svoje aktivnosti oko offset programa kojeg će u idućem razdoblju pokušati usuglasiti sa svojim hrvatskim kolegama, predstavnicima vlasti, gospodarstvenicima i Hrvatskom gospodarskom komorom. Dok je pravila o offsetu prije tridesetak godina imalo svega desetak zemalja, danas je obvezu ugovaranja offseta ugradilo oko 130 zemalja.

Zajednički program
“Saab ima trideset godina iskustva u offsetu i dosad smo uvijek ispunjavali svoje obaveze. Želimo podijeliti iskustva o offsetu s Hrvatskom, a već smo razgovarali o uspostavi skupine za offset čiji bi član bio i Saab”, rekao je Bo Norlin, potpredsjednik tvrtke Saab AB Industrial Cooperation, koji je zadužen za poslove oko offseta. Istaknuo je kako je važno u ovom razdoblju, prije nego što na red dođe odluka o kupnji aviona, napraviti program zajednički s hrvatskim partnerima koji će odražavati stvarne hrvatske potrebe. “Nikada na offset ne treba gledati kao na neku sankciju. Takva su pravila i treba ih poštivati. Zato je važno zajednički identificirati područja zajedničke suradnje”, rekao je Norlin. Prema njegovim riječima već su im pristupile neke tvrtke iz Švedske, kao i one koje već imaju predstavništva u Hrvatskoj, ali i ulagači i drugi, te je najavio da će uskoro u Švedskoj predstaviti neke hrvatske tvrtke iz energetskog sektora. Nije htio precizirati koje, ali je rekao da su dosad imali razgovore s Končarom, Dalekovodom i nekim drugim tvrtkama. Avione Gripen, među ostalima, na leasing je uzela i Mađarska koja je od tog posla imala i velike koristi upravo zbog obaveze offseta. Tako su privukli velike investitore u svoju zemlju, a zanimljiv je primjer Electroluxa koji je upravo zbog offseta otvorio pogon u Mađarskoj, ali je kasnije ugasio jednu tvornicu u Švedskoj.

Mađarska iskustva
“Nedavno se jedan vojni proizvođač našalio rekavši da je offset u ovom poslu ‘neophodan vrag’ jer košta i ne može se izbjeći, ali za mene je offset ‘neophodan anđeo’, nešto što nipošto ne želimo propustiti”, rekao je novinarima Sandor Szabo, voditelj odjela za offset i investicije pri mađarskom Ministarstvu gospodarstva i transporta, koji je prenio mađarska iskustva u ovakvim poslovima. Iako je Szabo načelno govorio o prednostima offseta, nije propustio reći da je Gripen, što se tiče natječaja za nabavku borbenih zrakoplova, ponudio najbolji offset program kojeg je dosad realizirano visokih 95 posto. Vrijednost mađarskog offseta je oko 780 milijuna eura, što iznosi 110 posto vrijednosti cijelog leasinga 14 Gripena. Prema njegovim riječima neke offset ponude u Mađarskoj znale su sadržavati neke smiješne i glupe stvari poput gradnje delfinarija ili pak nove zgrade za nacionalnu televiziju.

U offsetu najmanje sto posto vrijednosti posla

Prema hrvatskim propisima, prilikom nabave vojne opreme čija vrijednost prelazi dva milijuna eura, mora se sklopiti ugovor o offsetu koji mora iznositi najmanje sto posto vrijednosti čitavog posla. Drugim riječima, zemlja koja Hrvatskoj prodaje opremu obavezuje se da će od Hrvatske kupiti proizvoda ili će uložiti u zemlju barem onoliko koliko vrijedi vojni posao.

Komentirajte prvi

New Report

Close