Uskoro nove ‘craft’ pivovare

Autor: Poslovni dnevnik , 28. rujan 2015. u 21:59
Vlasnik Zmajske pivovare Andrej Šapka/Slavko Mindžor/PIXSELL

‘Craft’ pivovare u Hrvatskoj godišnje proizvedu količina kao velika pivovara u samo nekoliko dana.

U posljednjih godinu dana Hrvatska je dobila desetak malih "craft" pivovara – nezavisnih, inovativnih pivovara – u kojima se maksimalna briga posvećuje kvaliteti proizvoda, a nakon njihova brzog uspjeha, planira se i otvaranje novih.

"Craft" scena pokrenuta je u svega godinu dana, pričaju vlasnici malih pivovara – Nove runde i Zmajske pivovare, koje su postavile temelje hrvatskog "crafta". Radi se o malim, zanatskim, nezavisnim, inovativnim pivovarama, s malo zaposlenih, gdje se maksimalna briga posvećuje kvaliteti. Godišnje proizvedu količina kao velika pivovara u nekoliko dana. S druge strane, ovdašnje 'craft' pivovare imaju sve više sljedbenika.Miroslav Šuvak suvlasnik je Nove runde. Navodi kako u Hrvatskoj danas radi desetak malih pivovara, no i da se situacija mijenja iz dana u dan. Godišnje proizvedu 100.000 litara piva, ima jutri zaposlena. "Hrvatska je u trendu craft piva. Čujem da se uskoro planira otvoriti nekoliko novih", navodi Šuvak.  

Zmajska pivovara godišnje proizvede 100.000 litara piva. "U malim pivovarama mnogo je ljudskog rada, za razliku od velikih gdje je sve automatizirano. Suočavamo se i s problemom distribucije, nemamo svoje kamione, koristimo usluge specijalnih distributera", nabrojao je Andrej Čapka nekoliko razloga zbog kojih taj proizvod ima nešto višu cijenu u odnosu na konvencionalne. Zadovoljan je prodajom jer se u početku pribojavao kako će uopće hrvatska scena reagirati na 'craftove', hoće li se to ljudima uopće svidjeti. Nakon svega, vjeruje da je izabrao dobar put. 

Komentirajte prvi

New Report

Close