Uskoro nova regulativa protiv krivotvorenja domaćih proizvoda

Autor: Darko Bičak , 31. siječanj 2016. u 22:00
Biljana Borzan upozorava na to da neki proizvođači i prerađivači krše zakone

Proizvođačima koji obmanjuju potrošače uslijedile bi sankcije, kaže eurozastupnica Biljana Borzan.

Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan je najavila donošenje nove EU regulative koja bi na tržištu Europske unije osigurala učinkovitiju zaštitu prehrambenih proizvoda od krivotvorina, a proizvođačima koji obmanjuju potrošače uslijedile bi sankcije u vrijednosti učinjene prijevare.

Prema istraživanju europskog sindikata potrošača BEUC, građanima je podrijetlo prehrambenih proizvoda jedan od najvažnijih kriterija pri kupnji. "Domaće" proizvode preferira čak 70 posto europskih kupaca. Isto istraživanje otkriva kako oznaka "proizvedeno u EU" ne zadovoljava građane, nego žele točnu oznaku zemlje podrijetla. "Upravo činjenica kako potrošači žele domaće neke je proizvođače ili prerađivače motivirala da hranu iz uvoza pakiraju u ambalažu koja po nazivu ili vizualnom rješenju sugerira kako je riječ o proizvodu iz Hrvatske.

 

70posto

Europljana traži da na proizvodu piše konkretna zemlja proizvodnje

Tako ambalaža 'vrišti' od crveno-bijelih kvadratića, a naziv u pravilu ima pridjeve jadranski, dalmatinski, plod hrvatskih polja i slično. Često je riječ o maslinovom ulju, maslinama, začinima, suhomesnatim proizvodima i konzerviranoj ribi", objasnila je Borzan. Dodaje kako, ovisno o načinu obmane, odnosno sadržaju deklaracije, može biti posrijedi kršenje europskih i hrvatskih zakona ili je pak riječ o zakonski sivoj zoni i obmanjivanju potrošača. 

Komentirajte prvi

New Report

Close