Uskoro mogućnost korištenja cijele industrijske konoplje

Uzgojem se bavi 80-ak proizvođača na 1000 ha, Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell Uzgojem se bavi 80-ak proizvođača na 1000 ha, Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell

Izmjene zakona o suzbijanju zlouporabe droga kroz širenje primjene i lakše procedure poticajne za uzgoj.

U Saboru će uskoro biti prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, u kojem je uvaženo višegodišnje zalaganje Ministarstva poljoprivrede za uklanjanje zapreka proizvodnji industrijske konoplje. Prema važećem Zakonu, industrijsku konoplju moguće je koristiti samo u medicinske, prehrambene, veterinarske, znanstvenoistraživačke i nastavne svrhe, a može se uzgajati na temelju dozvole koja vrijedi jednu sjetvenu sezonu.

Biljka industrijska konoplja ima široki spektar primjene pa je ograničenje da se smije koristiti samo u proizvodnji hrane domaće poljoprivredne proizvođače stavilo u neravnopravan položaj u odnosu na one u EU. Trenutačna regulativa koja zabranjuje korištenje cijele biljke onemogućava razvoj poljoprivrednih gospodarstava. Proizvođači smatraju da zahtjev za dobivanje dozvole za uzgoj ne treba vremenski određivati, jer je uzgoj moguć cijele godine. Novim prijedlogom zakona definira se industrijska konoplja kao ona na Zajedničkoj sortnoj listi EU sa sadržajem THC-a 0,2% i manjim i nije uvrštena u popis biljaka iz kojih se može dobiti droga. Time se omogućava korištenje cijele biljke industrijske konoplje za brojne industrije.

“Ovo je velika stvar za 80-tak domaćih proizvođača koji industrijsku konoplju uzgajaju na oko 1000 hektara, jer je ta kultura visoko dohodovna, od nje se radi cijeli niz proizvoda. Ovo im otvara nove mogućnosti proizvodnje, dodatan plus je smanjenje administracije”, kaže ministar Tomislav Tolušić.      

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!