Uskoro krećemo u projekt energetski održivih kuća

Autor: Darko Bičak , 19. travanj 2016. u 22:01
Tomislav Franko/Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Wienerberger već 12 godina globalno organizira Brick Award gdje se dodjeljuju nagrade za najbolje projekte od opeke.

Stanje na hrvatskom građevinskom tržištu polako se poboljšava i industrija napreduje, kažu u karlovačkoj tvornici opeke Wienerberger koja zapošljava 60-ak ljudi.

Tomislav Franko, regionalni direktor Wienerbergera, objašnjava da je budućnost građevinskog sektora, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, ponajprije u razvijanju ekološke svijesti društva i energetski učinkovite gradnje. "Polako postajemo svjesni toga da je nužno uložiti u kvalitetnije materijale kako bismo živjeli u zdravijem domu i pritom znatno uštedjeli. Mogu reći da je naša tvrtka jedan od predvodnika novih trendova i da uspješno odgovaramo na izazove tržište i potrebe kupaca", kaže Franko.

"Današnja opeka ne predstavlja samo komad gline, ona mora imati svoju strukturu koja je uvjetovana načinom i mjestom gradnje. U tom smislu mijenja se svijest ljudi, jer polako shvaćamo da nije važno imati samo lijepo uređen dom, već da on mora biti izgrađen tako da traje i pruža maksimalnu zaštitu i sigurnost", navodi direktor karlovačke tvornice. Kako bi ostali konkurentni, u Wienbergeru puno ulažu na terenski rad. "Naši voditelji su neprestano na terenu, komuniciraju s arhitektima, investitorima, voditeljima gradilišta i radnicima i prikupljamo vrijedne informacije koje onda implementiramo u naše proizvode", navodi Franko.

 Uskoro se očekuje i projekt e4 kuće koja bi proizvodila onoliko energije koliko je i troši te bi troškovno u razdoblju od 30 godina bila ukupno jeftinija od klasične kuće. Naravno, to je zajednički projekt s partnerima Bosch, Baumit, Knauf, Pipe, Semmelrock, Tondach i Velux. Wienerberger već 12 godina globalno organizira manifestaciju Brick Award gdje se dodjeljuju nagrade za najbolje projekte od opeke. Ovogodišnje hrvatske uzdanice su Arheološki muzej Vučedol, projektnog biroa Radionice arhitekture, Kuća Serdarova, projektnog biroa Dva arhitekta i Kuće S, Arhitektonskog studija MVA, kojom se promoviraju estetske i funkcionalne karakteristike opeke. 

Komentirajte prvi

New Report

Close