Uskok Sinovčića i ostale tereti za štetu od preko 130 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. prosinac 2014. u 14:43
Odvjetnik Rena Sinovcica, Andrej Korljan, dao je izjavu za medije o uhicenju njegovog klijenta. Photo: igor Kralj/PIXSELL

– U prvoj Uskočkoj istrazi kojom se, među ostalim, istražuje neka predstečajna nagodba Uskok je procijenio da se šteta za koju terete zadarskog poduzetnika Renu Sinovčića i njegove suosumnjičenike penje na preko 130 milijuna kuna.

– U prvoj Uskočkoj istrazi kojom se, među ostalim, istražuje neka predstečajna nagodba Uskok je procijenio da se šteta za koju terete zadarskog poduzetnika Renu Sinovčića i njegove suosumnjičenike penje na preko 130 milijuna kuna.

Na dugačkom popisu malverzacija koje su pobrojane u priopćenju objavljenom na Uskokovoj internetskoj stranici navodi se da su vjerovnici Sinovčićeve tvrtke VOX oštećeni za oko 52 milijuna kuna, VOX za nešto manje od 22,5 milijuna, NK Zadar za 50,7 milijuna, Ministartsvo financija za oko 5,6 milijuna, a državni proračun za nešto manje od tri milijuna kuna.

U prvoj točki Uskok navodi kako sumnja da su od prosinca 2010. do 5. srpnja 2013. na višekratna Sinovčićeva traženja bivši pročelnik zadarske Porezne uprave Vjekoslav Jurlina i njegova nasljednica Stoja Mučaji te voditelji ispostave Željan Pejković i Marko Lozančić i voditeljica Službe za ovrhu Irena Anić u više navrata prolongirali naplatu dospjelog i ovršnog poreznog duga tvrtki VOX.

Tužiteljstvo sumnja da su "donosili rješenja o reprogramu poreznog duga kad za to nisu bili ispunjeni uvjeti te poduzimali druge radnje s ciljem da se spriječi pokretanje ovršnog postupka radi naplate poreznog duga", čime su proračun navodno oštetili za najmanje 2,7 milijuna kuna.

Stoju Mučaji i jednog od voditelja ispostave sumnjiči se i da, na Sinovčićev zahtjev, jedno rješenje o ovrsi nisu poslali na provedbu Financijskoj agenciji te su nezakonito dogovarali daljnje odgode ovrhe čime je proračun oštećen za još 170 tisuća kuna.

Za štetu koja je počinjena na teret NK Zadra Uskok uz Sinovčića sumnjiči bivšeg direktora Novicu Erlića koji je navodno priznao nepostojeća potraživanja proizašla iz neistinitih i nevjerodostojnih ugovora o zajmu u kojima je navedeno da je Sinovčić od rujna 2000. do ožujka 2004. isplaćivao pozajmice igračima kluba. Nakon što je Erlić prihvatio obvezu od preko 42 milijuna kuna klub je zbog vraćanja nepostojećeg duga Sinovčiću isplatio nešto manje od 11,3 milijuna kuna, tvrtkama povezanim s njim preko 209 tisuća kuna, a njegovoj tvrtki VOX još 15,3 milijuna kuna.

Sinovčić je, po tvrdnjama Uskoka, kao direktor VOX-a dug te tvrtke prema klubu podmirio prijebojem međusobnih potraživanja s osnova nepostojećih pozajmica od 9,2 milijuna kuna, dok je preostali dio nepostojećeg potraživanja pretvoren u vlasnički udio u klubu. Sinovčiću je time omogućeno neosnovano stjecanje dionica vrijednih preko 23 milijuna kuna, odnosno 35,06 posto temeljnog kapitala kluba. Na taj je način Sinovčiću pribavljena nepripadna imovinska korist od najmanje 44,3 milijuna kuna, tvrtki VOX od najmanje 5,3 milijuna kuna, drugom poduzeću 209 tisuća kuna, dok je klub oštećen za najmanje 50,7 milijuna kuna, tvrde u Uskoku.

Što se tiče predstečajne nagodbe njegove tvrtke VOX, Uskok sumnja da je od siječnja 2013. do kraja siječnja ove godine nezakonito umanjio obveze VOX-a prema vjerovnicima. Kako bi osigurao prihvaćanje predloženog plana financijskog i operativnog restrukturiranja VOX-a Sinovčić je u dokumentaciji koju je dostavio nagodbenom vijeću FINA-e, uz potraživanja drugih vjerovnika neistinito predočio i priznao i svoje potraživanje prema tvrtki od čak 17,6 milijuna kuna. Navedeno potraživanje je formalno prenio na Dalibora Zebića, na kojeg je prenio i svoje daljnje nepostojeće potraživanje prema VOX-u od preko 3,4 milijuna kuna, a sve kako bi zadržao potrebnu većinu glasova vjerovnika.

Na taj je način, upravo na temelju svojih priznatih i neistinitih tražbina, formalno prenijetih na Zebića ostvario potrebnu većinu glasova vjerovnika koji su prihvatili predloženi plan financijskog i operativnog restrukturiranja VOX-a, tvrdi Uskok.

"Nakon toga je Nagodbeno vijeće, u uvjerenju da je zakonom tražena većina vjerovnika ostvarena na temelju istinitih i stvarno postojećih tražbina vjerovnika, donijelo rješenje o prihvaćanju plana financijskog i operativnog restrukturiranja dok je Trgovački sud u Zadru 21. siječnja 2014. donio pravomoćno rješenje o odobravanju predstečajne nagodbe", navodi tužiteljstvo. VOX-u je pritom pribavljena nepripadna imovinska korist od preko 57,5 milijuna kuna, dok je Ministarstvo financija oštećeno za 5,6 milijuna, a ostali vjerovnici za 51,9 milijuna kuna.

Na kraju Uskok Sinovčića sumnjiči da je u lipnju 2013. u Zadru, nakon što je VOX prestao plaćati putem žiro računa, na temelju Ugovora o prijenosu poslovnog udjela, Zebiću za jednu kunu ustupio jedini poslovni udjel jednog društva, čiji je vlasnik i osnivač bio VOX stvarne vrijednosti 22,4 milijuna kuna kuna, čime je svjesno umanjio stvarnu imovinu svoje tvrtke iz koje bi se u stečajnom postupku mogli namiriti vjerovnici i pritom je oštetio za navedeni iznos.

Komentirajte prvi

New Report

Close