USKOK podignuo optužnicu protiv Andreje Zlatar Violić

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Uskok tvrdi i da je Zlatar Violić još gotovo 100 tisuća kuna potrošila plaćajući kreditnim karticama i narudžbenicama privatne troškove u "raznim ugostiteljskim objektima i drugim prodajnim mjestima" u Hrvatskoj i inozemstvu.

Uskok je nakon provedene istrage podigao optužnicu protiv bivše HNS-ove ministrice kulture Andreje Zlatar Violić koju terete da je zlouporabila položaj i ovlasti podizanjem gotovine i plaćanjem privatnih računa službenom karticom Ministarstva kulture.

Iako je više od 159 tisuća kuna naknadno vratila mjesečnim obustavama na plaći i uplatom gotovine u blagajnu Zlatar Violić je, prema tvrdnjama Uskoka, državni proračun oštetila za nešto više od 99 tisuća kuna, a sebi u gotovo istom iznosu pribavila "nepripadnu imovinsku korist".

Uskok je na svojoj internetskoj stranici objavio da okrivljenici, kojoj je naveo samo inicijale i nekadašnju funkciju, stavlja na teret da je od ožujka 2012. do ožujka 2015. protivno Vladinoj odluci "koristeći svoje ovlaštenje da kao državni dužnosnik I skupine ima pravo na korištenje poslovnih kreditnih kartica te pravo na korištenje sredstava reprezentacije, poslovne kreditne kartice izdane Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, koristila za svoje privatne potrebe, a na štetu Državnog proračuna".

Tvrde da je za svoje privatne potrebe bivša ministrica podigla nešto više od 146 tisuća kuna koje je beskamatno koristila, pri čemu je Ministarstvo kulture dodatno terećeno i za 4.766 kuna naknade za podizanje te gotovine.

Osim toga, Uskok tvrdi i da je Zlatar Violić još gotovo 100 tisuća kuna potrošila plaćajući kreditnim karticama i narudžbenicama privatne troškove u "raznim ugostiteljskim objektima i drugim prodajnim mjestima" u Hrvatskoj i inozemstvu.

Upravo zbog trošenja službenog novca u privatne svrhe Zlatar Violić je podnijela ostavku u ožujku 2015. Naslijedio ju je zamjenik Berislav Šipuš kojemu je u ožujku ove godine potvrđena optužnica također zbog podizanja gotovine i plaćanja privatnih troškova službenom karticom, čime je državni proračun navodno oštetio za više od 68 tisuća kuna.

Komentari (8)
 • miami
  miami 16:39 23.4.2017.

  Ah…..Miniistarstvo kulture……………….to su UMJETNICI….duše , koje ne materijaliziraju svijet
  ko mi- poduzetnici…. skloni su idealiziranju ljudskih potreba, skraćivanju procedura radi
  brzine, opravdavanju potrošnje radi više sile, zanemarenih vrijednosti…..Oni rade na
  spašavanju zgaženih izvora produhovljenosti elementima osobnog ispunjenja emocijama i
  osjećaja koji su materijalno neprocjenjivi….
  Ali, gotovo u pravilu, nisu spretni s novcem, jer on njima ne predstavlja takav kult i božanstvo
  kao nama….
  Ipak, zgražaju se na činjenicu da im Ministarstvo vodi financijaš , bezličan ekonomista..
  Borim se protiv predrasuda , razumijem propuste…ali, nemojte ih kritizirati na takav način,
  prije nego vidite o čemu se radi… Ispada, da se pomame sa sićom dnevnica, a dok
  ostalim ministrima prozuje milijarde , a ne trepnu…
  To je omalovažavajuće za gospođu, i ja bih se natočila pelinkovca na gorčinu u grlu….!

 • ivan0003
  ivan0003 8:18 22.4.2017.

  zašto? jer je žena? “ajde pustite ženu ma miru” - jel to argument?!
  majami - do zadnje lipe sa kamatama treba vratiti, PLUS i za plaću onog koji je to istražio, koliko god ih ima u tom timu! Ova pijanica će to i vratiti, jer je glupača, a gospoda sa milijunima su znala to i sakriti! to je činjenično stanje. A za veleizdaju treba i u zatvor, al ne čistit krumpire! I svi kojima se dokaže..
  A ti ženo.. miruj.

 • jod
  jod 7:43 22.4.2017.

  Jadna je država u kojoj se ured za sprječavanje organiziranog kriminala bavi pijancima.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!