Uskladišteno više od 9 mlrd. kubika pitke vode

Autor: Božena Matijević/VL , 19. ožujak 2014. u 22:01
Jasna Čačić, direktorica Gospodarskog interesnog udruženja proizvođača bezalkoholnih pića/D. Kasap/PIXSELL

Gen. direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić rekao je da je u obranu od poplava uloženo 140 mil. kn, a ove će se godine uložiti 190 milijuna.

Deponiji smeća i poljoprivreda najveći su zagađivači vode u Hrvatskoj.

A u nas je najbolja lička voda jer je zbog najmanje naseljenosti toga kraja i najmanje zagađena. Problema s kvalitetom vode imaju istočna Slavonija te sjeverna i sjeverozapadna Hrvatska. Ti se dijelovi zemlje sve više orijentiraju prema proizvodnji hrane, pa su potrebne rigorozne kontrole upotrebe pesticida. Kazao je to Zvonimir Šostar, ravnatelj Instituta za javno zdravstvo Andrija Štampar, na okruglom stolu "Voda u Hrvatskoj", što ga je u četvrtak uoči svjetskog Dana voda organizirao Večernji list. Istaknuo je kako je Hrvatska po bogatstvu vode treća zemlja u Europi i među 30 u svijetu, da 80 posto Hrvatske ima javnu vodoopskrbnu mrežu te da je sustav kontrole pitke vode u nas "izvanredan". Problem su samo, dodao je, lokalni vodovodi. 

Što je poplava? 
Kad je na pitanje o razlikama flaširane i vode iz vodovoda uzvratio da on uvijek radije pije "vodu iz pipe", reagirala je Jasna Čačić, direktorica Gospodarskog interesnog udruženja proizvođača bezalkoholnih pića, ustvrdivši kako su i jedna i druga voda kvalitetom iste. Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić kazao je pak kako je njihov zadatak u idućih deset godina omogućiti da svi stanovnici Hrvatske piju čistu i zdravu vodu iz javnog sustava. Istaknuo je i da imamo više od devet milijardi kubika uskladištene pitke vode. Kada se povela rasprava o obrani od poplava Plišić je naveo kako je dosad u izgradnju toga sustava uloženo 140 milijuna kuna, dok se ove godine za to planira uložiti 190 milijuna kuna, pa su, istaknuo je, u Hrvatskim vodama zadovoljni onime što su učinili. No, iznio je i sljedeću definiciju: "Poplava je kada ide bujica, kada voda odnese kuću, kada netko pogine, a kod nas toga nije bilo".

 

8puta

porasla je potrošnja vode u posljednjih 40 godina

Vruća privatizacija 
Pošto je ustvrdio da su vode u nas u vlasništvu države, da nitko ne može steći privatno vlasništvo nad vodnim izvorima te da je voda nacionalni interes naše države, pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić branio se od kritika kako se u  nas vodom ne gospodari dobro. Za rasprave se još moglo čuti da je u nas u posljednjih 40 godina potrošnja pitke vode porasla osam puta te da je koncesije za korištenje i distribuciju pitke vode moguće dobiti kad je riječ o višku vode.

Komentirajte prvi

New Report

Close