Uskače gdje drugi ne žele, ‘čisti’ i tvrtke, a profit mu raste 70 posto godišnje

Autor: Saša Paparella (VLM) , 04. prosinac 2012. u 22:01
Josip Klemm pozornost javnosti stekao je dočekom generala i sportskim menadžiranjem/Igor Kralj/PIX

Klemma su angažirali u nekoliko škakljivih slučajeva s nejasnim vlasništvom, u Elektroprometu, Industrogradnji, RIZ Odašiljačima.

U samo nekoliko dana Josip Klemm prometnuo se u poznato lice: prvo kao organizator dočeka oslobođenih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, a potom kao poduzetnik koji je Ciboni posudio 550.000 eura za dolazak mladog košarkaša Darija Šarića u taj klub.

Klemma se prije toga u medijima spominjalo tek povremeno, i to uglavnom kao predsjednika Udruge specijalne policije. Ipak, riječ je o čovjeku koji se posljednjih godina puno više nametnuo u biznisu nego što bi se iz donedavna rijetkih tekstova o njemu to dalo zaključiti. Osnivač je tvrtke Klemm sigurnost, a o čijem je eksplozivnom rastu po stopama od 30-ak posto godišnje Poslovni dnevnik pisao još u kolovozu 2011. Učinili smo to nakon objave rezultata iz 2010., kad je tvrtka imala više od 40 milijuna kuna prihoda i gotovo osam milijuna kuna dobiti nakon oporezivanja. U četiri godine prihod je porastao čak 5,5 puta.  Lani su se poslovni rezultati Klemm sigurnosti dodatno popravili: prihod je porastao na gotovo 60 milijuna kuna. Dobit prije oporezivanja lani je porasla za fantastičnih 70 posto, sa 10 na 17 milijuna kuna, po čemu je drugi među svim hrvatskim zaštitarima. Lani je više zaradio jedino Sokol Marić. Iako gotovo i ne radi s državnim tvrtkama, Klemm sigurnost u tri je godine više nego udvostručila broj svojih zaštitara, sada ih je 790, a plaće im, kako kažu sami zaposlenici, stižu na vrijeme. "Da, financijski smo ojačali i proširili listu naših klijenata, ali pritom smo strogo vodili računa o tome da svi poslovi budu u okviru zakona i javno provjerljivi", napominje Anita Malenica, glasnogovornica Klemm sigurnosti.

Zašto je Klemm uspio? Zato što brzo reagira, ne komplicira i spreman je preuzeti poslove koje drugi ne žele, tvrde naši sugovornici, poznavatelji prilika u zaštitarstvu. "U nekim drugim zaštitarskim tvrtkama trebate proći cijelu proceduru da biste unajmili ljude. Kod Klemma je to puno brže: nazovete, kažete o čemu je  riječ i njegovi zaštitari odmah stižu, bez puno pitanja, s već isprintanim ugovorima. Odlično je organiziran", priznaje naš sugovornik. Zbog takva načina rada Klemma su angažirali u nekoliko škakljivih slučajeva s nejasnim vlasništvom u pojedinim tvrtkama. Tako je Klemm  2007. Michaelu Ljubasu pomogao da preuzme zagrebački Elektropromet. Iduće godine Klemmovi su ljudi pomogli Josipu Galincu da iz Industrogradnjina hotela Croatia u Dugoj uvali izbaci nelegalnoga zakupca, tvrtku Fio&D. Prije mjesec dana klemovci su bili uključeni u instaliranje nove Uprave u RIZ-Odašiljače. "Među poslovima koje tvrtka obavlja ima i riskantnih, a to je dijelom i razlog našeg uspjeha. Naglašavamo, svi ti poslovi rade se na temelju ugovora s našim klijentima, a svi ti ugovori u skladu su s važećom zakonskom regulativom", napominju u Klemmu. 

Spremnost na prihvaćanje riskantijih poslova stvorila je konkurenciju između Klemma i tvrtke Bilić-Erić, iza koje navodno stoji Vinko Žuljević Klica, i to ponajprije oko osiguranja noćnih klubova. Klemm se pokazao uspješnijim i preuzeo je zaštitu desetaka klubova u Zagrebu i na Zrću, gdje je nekoć i sam 'redario'. Vlasnik je i građevinske tvrtke Balustrada. Njegove ambicije, čini se, ne završavaju  na pukoj zaštiti mjesta za zabavu. Lani je osnovao ugostiteljsku tvrtku Cibetka, pri čemu je surađivao s Denisom Ercegom, vlasnikom poznatih klubova kao što je zagrebački Best.  Josip Klemm aktivan je i u tuđim tvrtkama. Predsjednik je NO-a Flammifera, što je novo ime za poznatoga proizvođača oružja IM  metal iz Ozlja. Kao član Upravnoga odbora Fonda hrvatskih branitelja prije nekoliko mjeseci ušao je i u NO tiskare Vjesnik. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Nekima ocito smeta uspjeh. Pozdrav svim zavidnicima

Hrvatski san,sa policijskom plaćom to stvoriti moraš biti čarobnjak,to da je “redario”baš ne stoji prije bi rekao da se bavio bijelim sportom “reketario¨.Koliko ima zaštitara na crno?

http://www.youtube.com/watch?v=3EGt-ETl4TU

New Report

Close