Urod pšenice 5 posto manji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. rujan 2013. u 10:17
Thinkstock

Osim pšenice, rane procjene pokazuju da je ove godine smanjen urod i ječma i zobi, a povećan uljane repice.

Prema ranim procjenama priroda važnijih usjeva Državnog zavoda za statistiku (DZS), ovogodišnji urod pšenice procijenjen je na 950 tisuća tona, što je za 5 posto manje od prošlogodišnjeg.

Osim pšenice, rane procjene pokazuju da je ove godine smanjen urod i ječma i zobi, a povećan uljane repice. Po podacima DZS-a, pšenica je bila zasijana na 190 tisuća hektara, a očekivani prirod je 5 tona po hektaru ili ukupno 950 tisuća tona, što je 5 posto manje nego lani.

Ječam je bio zasijan na površini od 53 tisuće hektara, a procjenjuje se da je urod po hektaru 4,1 tonu. Tako je ukupan urod ječma iznosio 217 tisuća tona, što je za 8 posto manje nego prošle godine.

Procjenjuje se da je prirod zobi smanjen za 9 posto, na 86 tisuća tona. Ukupno je pod zobi bilo 27 tisuća hektara, a procijenjeni urod po hektaru iznosi 3,2 tone.

Istodobno je urod uljane repice ove godine veći za 67 posto i procjenjuje se na ukupno 44 tisuće tona. Pod uljanom je repicom bilo 17 tisuća hektara, a očekivani prirod po hektaru je 2,6 tona, pokazuju rane procjene uroda važnijih usjeva u 2013. godini.

Ti su podaci prve informacije Državnog zavoda za statistiku o visini priroda ranih usjeva, a statistika ih temelji na rezultatima istraživanja o jesenskoj sjetvi za anketu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u 2012. godini, rezultatima istraživanja o zasijanim površinama i nasadima na kraju proljetne sjetve u ovoj godini te iz raspoloživih administrativnih izvora (Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i dr.).

Komentirajte prvi

New Report

Close