Urod kukuruza 8 posto veći

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. listopad 2014. u 10:03
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Ovogodišnji urod kukuruza procijenjen je na 2,03 milijuna tona, što je za osam posto više od prošlogodišnjeg.

Podaci o ranim procjenama priroda važnijih kasnih usjeva, koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS), za ovu godinu pokazuju da je povećan urod kukuruza i šećerne repe, dok je smanjen urod soje i suncokreta.

Ovogodišnji urod kukuruza procijenjen je na 2,03 milijuna tona, što je za osam posto više od prošlogodišnjeg.

Po podacima DZS-a, prosječan urod kukuruza po hektaru iznosi sedam tona, za razliku od lani kada je bio 6,5 tona po hektaru.

Procijenjeni prirod šećerne repe iznosi 1,39 milijuna tona, što je 32 posto više nego prošle godine, a urod po hektaru je 63,6 tona (lani 51,9 t/ha).

Istodobno je urod suncokreta ove godine manji za 26 posto i procjenjuje se na ukupno 96 tisuće tona. Očekivani prirod po hektaru je 2,4 tone (lani 3,2 t/ha).

Ove je godine smanjen i urod soje, za jedan posto na 110 tisuća tona. Procijenjeni urod po hektaru je 2,2 tone (lani 2,4 t/ha).

Ti su podaci prve informacije DZS-a o visini priroda kasnih usjeva, a dani su sa stanjem 1. rujna.

Podaci o ranim procjenama priroda kasnih usjeva ocijenjeni su na temelju rezultata istraživanja o zasijanim površinama i nasadima na kraju proljetne sjetve u ovoj godini, rezultatima izvještaja o ostvarenim prirodima ranih usjeva i voća te iz raspoloživih administrativnih izvora (Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Upisnik poljoprivrednih gospodarstava i dr.).

Komentirajte prvi

New Report

Close