Đuro Njavro i dalje glavni strateg HDZ-a, Milošević koordinator, zvat će i neovisne

Autor: Marija Brnić , 06. kolovoz 2013. u 22:00
Milošević sve češće istupa s gospodarskim mjerama HDZ-a, no u stranci tvrde kako je Njavro i dalje 'prvi među jednakima'/Igor Kralj/PIXSELL

Neće odmah predstaviti cijeli program nego segmente, u listopadu u Zagrebu Sve-hrvatski gospodarski sabor.

U posljednje vrijeme Domagoj Ivan Milošević sve intenzivnije zastupa stajališta HDZ-a o gospodarstvu i najavljuje mjere koje bi uvela glavna oporbena stranka, no u HDZ-u tvrde kako nema nikakvih promjena kad je riječ o poziciji ključne osobe stranačkoga gospodarskog tima. I dalje je to u siječnju imenovani dekan Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta (ZŠEM) Đuro Njavro.

"Mi smo u međuvremenu podijelili neke funkcije, pa je Milošević tako koordinator odbora stranke za gospodarstvo, financije, poduzetništvo i za energetiku, a Njavro je i dalje koordinator gospodarskog tima, u kojemu su i Milošević, bivša ministrica financija Martina Dalić, profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Marko Kolaković i bivši član Uprave i NO-a Plive i savjetnik predsjednika stranke Tomislava Karamarka Martin Pastuović", objašnjava glasnogovornica HDZ-a Silva Oruč Ivoš. Đuro Njavro je, dakle, i dalje "prvi među jednakima" u gospodarskom timu, a glasnogovornica stranke najavljuje i da će sam tim uskoro biti pojačan i novim imenima. O komu je riječ, u HDZ-u zasad ne otkrivaju, tek daju naznaku kako će u timu biti angažirani ugledni, čak i nestranački kadrovi, jer nastoje u teškoj situaciji kroz koju prolazi zemlja okupiti najsnažnije ekonomske stručnjake.

Izrada dugo najavljivanog gospodarskog programa u HDZ-u je, ističu, pri kraju, kao i izrada konkretnih projekata, a prezentacija će uslijediti odmah nakon ljeta. No, HDZ ne namjerava odmah predstaviti cjelovit program nego samo njegove segmente, jer fokus javnosti žele usmjeriti na aktivnosti koje poduzima vladajuća koalicija. Što se projekata tiče, poznato je da u HDZ-u imaju timove koji razrađuju ideju podmorskih tunela, što bi zaposlilo građevinsku i brodograđevnu industriju, potom projekte navodnjavanja  i odvodnje Slavonije i Like, kao uvod u okretanje Hrvatske proizvodnji zdrave hrane, kao i dovršetak infrastrukturnih projekata koje je zaustavila Kukuriku vlada poput pelješkog mosta, autoceste Zagreb-Sisak, nizinske pruge Zagreb-Rijeka ili željezničke pruge kroz Učku, za čiji su završetak skloni koncesijama, za razliku od davanja u koncesiju izgrađenih autocesta.

Predstavljanja će se održati na gospodarskim skupovima koje će voditi predsjednik stranke Tomislav Karamarko s ključnim ljudima za gospodarstvo u pet gradova – Splitu, Osijeku, Rijeci, Dubrovniku i Varaždinu. Potom će u Zagrebu u listopadu biti ograniziran Svehrvatski gospodarski sabor. Na taj se sabor, doznajemo, već pozivaju poduzetnici iz inozemstva koji su imali loša iskustva u realizaciji investicijskih i poduzetničkih ideja u domovini. Od njih HDZ želi čuti što im se ispriječilo na putu u Hrvatskoj, neovisno o tome u koje vrijeme, te u koje su projekte i dalje spremni investirati u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close