Đuro Đaković radit će 65 novih tenkova za Kuvajt?

Hrvatska 12.4.2007. 6:30 Saša Vejnović

U MORH-u kažu da je modernizacija tenkova teška 200 milijuna dolara sve izvjesnija, a mogući su i drugi poslovi

Zaključivanje posla modernizacije 149 kuvajtskih tenkova M-84 između Kuvajta i tvrtke Đuro Đaković - Specijalna vozila izvjesnije je nego što se nagađalo u medijima, optimistični su u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske. Visoki izvor iz tog ministarstva za Poslovni dnevnik slikovito je opisao situaciju: “Stvar smo doveli do toga da sada trebamo pucati penal, a vratar se maknuo s gola.” Drugim riječima, samo vlastitom pogreškom može doći do nepotpisivanja ugovora sa Specijalnim vozilima za modernizaciju kuvajtskih tenkova koji se procjenjuje na oko 200 milijuna američkih dolara.

Načelno, ne i konkretno
Kuvajtska strana vrlo je zadovoljna onim što su im čelnici Ministarstva obrane, tvrtke Specijalna vozila i Agencije RH Alan prezentirali tijekom prošlotjednog boravka u toj zemlji, kažu naši izvori. Kao još jedan u nizu pozitivnih signala spominje se i to što će kuvajtsko izaslanstvo kroz nekoliko mjeseci posjetiti Hrvatsku kada će i testirati modernizirani tenk M-84 Hrvatske vojske obnovljen prošle godine u Specijalnim vozilima. Neki prethodni kandidati za modernizaciju tenkova i prodaju nekih drugih vozila morali su svoja vozila dopremiti u Kuvajt na testiranja pa dolazak Kuvajćana na testiranje u Hrvatsku upućuje na to da su Specijalna vozila tik pred zaključenjem posla, tvrde naši izvori. Oni ističu da Specijalna vozila mogu samostalno modernizirati kuvajtske tenkove bez pomoći nekih drugih poduzeća s područja bivše Jugoslavije demantirajući tako napise da su se za taj posao kandidirali u suradnji s nekim srpskim tvrtkama. Tvrdi se i da je navodna podrška predsjednika Republike Stjepana Mesića zajedničkom nastupu hrvatskih i srpskih tvrtki u poslu modernizacije kuvajtskih tenkova zapravo pogrešno shvaćena te da je Mesić samo načelno podržao suradnju hrvatskih i srpskih poduzeća, ali da nije govorio o konkretnom poslu. “Đuro Đaković - Specijalna vozila jamče da mogu samostalno modernizirati kuvajtske tenkove i mi smo u to uvjereni”, kaže naš izvor iz MORH-a. Uspije li se dogovoriti posao modernizacije tenkova, Specijalna vozila bi mogla dobiti još jedan unosan posao - proizvodnju novih tenkova za Kuvajt. Naime, postoje neke najava da bi, ako modernizacija prođe po planu, Specijalna vozila mogla dobiti narudžbu za proizvodnju 65 novih tenkova za Kuvajt.

Zanima ih i brod
Ne treba zaboraviti da Kuvajt nije odabrao borbeno oklopno vozilo pa u teoriji postoji mogućnost i da Đuro Đaković - Specijalna vozila, nakon što počne proizvoditi oklopnjake koje Hrvatska odabere, ta vozila ponudi upravo Kuvajtu, o čemu se već razgovaralo. Osim za tenkove, Kuvajćani su pokazali veliki interes za još neke hrvatske proizvode naoružanja i vojne opreme poput pištolja HS 2000, kojeg im je hrvatska delegacija odnijela kao poklon, kao i novu jurišnu pušku iste tvrtke, čiji bi prototip uskoro trebao ugledati svjetlo dana, te zaštitne kacige renomirane tvrtke Šestan-Busch iz Preloga. Zanimljivo je i da su čelnici kuvajtskih oružanih snaga pokazali zanimanje i za hrvatski mali protuminski brod kojeg će i pogledati kada u lipnju posjete Hrvatsku.

Seminari

  1. Ključne riječi
  2. Ministarstvo obrane Republike Hrvatske MORH
  3. Đuro Đaković Specijalna vozila d.d.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati

Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje!

Prijavi se ovdje!

Povratak na vrh