Đuro Đaković radit će 65 novih tenkova za Kuvajt?

Autor: Saša Vejnović , 12. travanj 2007. u 06:30

U MORH-u kažu da je modernizacija tenkova teška 200 milijuna dolara sve izvjesnija, a mogući su i drugi poslovi

Zaključivanje posla modernizacije 149 kuvajtskih tenkova M-84 između Kuvajta i tvrtke Đuro Đaković – Specijalna vozila izvjesnije je nego što se nagađalo u medijima, optimistični su u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske. Visoki izvor iz tog ministarstva za Poslovni dnevnik slikovito je opisao situaciju: “Stvar smo doveli do toga da sada trebamo pucati penal, a vratar se maknuo s gola.” Drugim riječima, samo vlastitom pogreškom može doći do nepotpisivanja ugovora sa Specijalnim vozilima za modernizaciju kuvajtskih tenkova koji se procjenjuje na oko 200 milijuna američkih dolara.

Načelno, ne i konkretno
Kuvajtska strana vrlo je zadovoljna onim što su im čelnici Ministarstva obrane, tvrtke Specijalna vozila i Agencije RH Alan prezentirali tijekom prošlotjednog boravka u toj zemlji, kažu naši izvori. Kao još jedan u nizu pozitivnih signala spominje se i to što će kuvajtsko izaslanstvo kroz nekoliko mjeseci posjetiti Hrvatsku kada će i testirati modernizirani tenk M-84 Hrvatske vojske obnovljen prošle godine u Specijalnim vozilima. Neki prethodni kandidati za modernizaciju tenkova i prodaju nekih drugih vozila morali su svoja vozila dopremiti u Kuvajt na testiranja pa dolazak Kuvajćana na testiranje u Hrvatsku upućuje na to da su Specijalna vozila tik pred zaključenjem posla, tvrde naši izvori. Oni ističu da Specijalna vozila mogu samostalno modernizirati kuvajtske tenkove bez pomoći nekih drugih poduzeća s područja bivše Jugoslavije demantirajući tako napise da su se za taj posao kandidirali u suradnji s nekim srpskim tvrtkama. Tvrdi se i da je navodna podrška predsjednika Republike Stjepana Mesića zajedničkom nastupu hrvatskih i srpskih tvrtki u poslu modernizacije kuvajtskih tenkova zapravo pogrešno shvaćena te da je Mesić samo načelno podržao suradnju hrvatskih i srpskih poduzeća, ali da nije govorio o konkretnom poslu. “Đuro Đaković – Specijalna vozila jamče da mogu samostalno modernizirati kuvajtske tenkove i mi smo u to uvjereni”, kaže naš izvor iz MORH-a. Uspije li se dogovoriti posao modernizacije tenkova, Specijalna vozila bi mogla dobiti još jedan unosan posao – proizvodnju novih tenkova za Kuvajt. Naime, postoje neke najava da bi, ako modernizacija prođe po planu, Specijalna vozila mogla dobiti narudžbu za proizvodnju 65 novih tenkova za Kuvajt.

Zanima ih i brod
Ne treba zaboraviti da Kuvajt nije odabrao borbeno oklopno vozilo pa u teoriji postoji mogućnost i da Đuro Đaković – Specijalna vozila, nakon što počne proizvoditi oklopnjake koje Hrvatska odabere, ta vozila ponudi upravo Kuvajtu, o čemu se već razgovaralo. Osim za tenkove, Kuvajćani su pokazali veliki interes za još neke hrvatske proizvode naoružanja i vojne opreme poput pištolja HS 2000, kojeg im je hrvatska delegacija odnijela kao poklon, kao i novu jurišnu pušku iste tvrtke, čiji bi prototip uskoro trebao ugledati svjetlo dana, te zaštitne kacige renomirane tvrtke Šestan-Busch iz Preloga. Zanimljivo je i da su čelnici kuvajtskih oružanih snaga pokazali zanimanje i za hrvatski mali protuminski brod kojeg će i pogledati kada u lipnju posjete Hrvatsku.

Komentirajte prvi

New Report

Close