Uređenje Klinike za radioterapiju i onkologiju

Autor: Poslovni.hr , 26. siječanj 2015. u 14:50
http://www.pgz.hr/

Županija je u razdoblju od 2009. do 2014. godine već uložila 13,6 milijuna kuna, a za za nastavak investicije u 2015. godini iz decentraliziranih sredstava osigurat će se 5,2 milijuna kuna što je namijenjeno za poboljšanje objekata zdravstvene njege, izgradnju toplih hodnika za povezivanje svih objekata i poboljšanje uvjeta na plaži.

Zamjenica župana najavila je početak aktivnosti na uređenju Klinike za radioterapiju i onkologiju. 

"U klinici za radiologiju i onkologiju upravo se  uvodi  posao izvođača radova- Zanat opremu iz Rijeke, a  od danas počinju radovi i u sljedećih 120 dana radovi bi trebali biti završeni. Dnevna bolnica koja je bila u sklopu te klinike preseljena je na odjel interne klinike na prvom katu KBC iznad Zavoda za hitnu medicinu. U međuvremenu smo u rebalansu proračuna izdvojili još 367.000.000 kuna za obnovu fasade, što znači da je Županija za tu svrhu sveukupno izdvojila  3.567.000.000 kuna, za obnavljanje cjelokupne zgrade prvi i drugi kat. U planu je i obnova fasade, tako da će klinika biti u cijelosti obnovljena do svibnja ove godine", najavila je Medarić.

Nadalje, u pripremi su radovi u Thalassotherapiji Crikvenica gdje se planira u narednom razdoblju, rekonstrukcija objekta "H".  Županija je u razdoblju od 2009. do 2014. godine već uložila 13,6 milijuna kuna, a za za nastavak investicije u 2015. godini iz decentraliziranih sredstava osigurat će se 5,2 milijuna kuna što je namijenjeno za poboljšanje objekata zdravstvene njege, izgradnju toplih hodnika za povezivanje svih objekata i poboljšanje uvjeta na plaži koji se nalaze ispred zgrade, a sve to kako bi se poboljšali uvjeti smještaja u Thalassotherapiji Crikvernica", rekla je zamjenica Medarić istaknuvši da su do sad  u Thalassotherapiji Crikvenica rekonstrruirani objekti Lovorka i objekt Smiljka. 

Zamjenik Boras Mandić istaknuo je kako je Studija izgradnje drugog kolosijeka na potezu od Škrljeva do Jurdana pokazala opravdanost izgradnje.
"To je izuzetno bitna priča jer u proteklom periodu ova priča stavljena pod upitnik – da li to treba raditi ili ne treba raditi, pogotovo u samom Gradu Rijeci zbog gustoće i zbog konfiguracije samog terena", rekao je Boras Mandić koji smatra da je to jedna priča koja će znatno rasteretiti promet u središtu grada, ali isto tako dati jednu dimenziju više u komunikaciji cijelog prstena na potezu od Matulja pa do Škrljeva, odnosno do Bakra.
"Omogućit će se da promet iz Riječke luke prije iziđe, da se stavi na željeznicu", istaknuo je zamjenik župana rekavši kako se radi o velikim sredstvima koje ć biti teško realizirati bez sredstava iz EU.

Zamjenik Boras Mandić ukratko je rekao o provedbi Programa poboljšanog kreditiranja poduzetništva i obrta Kreditom do uspjeha, Kreditom do konkurentnosti gdje je upravo u pripremi raspisivanje javnog poziva komercijalnim bankama za iskazivanje interesa za uključivanje u ovaj program. Preko banaka osigurao bi se kreditni potencijal od 12 milijuna kuna, a Primorsko-goranska županija će za subvenciju kamata poduzetnicima osigurati 1,44 milijuna kuna kroz narednih 10 godina. Isti iznos osigurat će i Ministarstvo poduzetništva i obrta.

Boras Mandić se osvrnuo na projekt udruženog oglašavanja u koji su uključene sve jedinice lokalne samouprave u Primorsko-goranskoj županiji. "Došli smo do one faze kad imamo jedan tehnički projekt koji je prepoznat od svih i kada možemo ići u onu drugu fazu, a to je samouređenje. Sada smo određena sredstva i oslobodili vezana za udruženo oglašavanje tako da možemo i podizati standard same zračne luke, opremit infrastrukturu“, rekao je Boras Mandić. 

Prošli tjedan dogovorenao je da se rasterete one jedinice lokalne samouprave koje su svih ovih godina bile uključene u projekt, a u kojima se u brojkama ne događa baš velik turizam. To su prvenstveno općine sa područja Gorskog kotara za koje će Županija od ove godine preuzeti njihove financijske obveze.  Te su jedinice lokalne samouprave izgubile status brdsko-planinsko područja ili doista prema ključu boravišne pristojbe nemaju turističke smještajne kapacitete da bi sudjelovale u tome.

Voditeljica Unutarnje revizije osvrnula se na rad Ureda unutarnje revizije. "Unutarnja revizija dio je sustava financijskog upravljanja i kontrola koja je uspostavljena u javnom sektoru. To je onaj "vidljiviji" dio tog sustava, budući postoji obaveza njenog organizacijskog ustrojavanja kao i stručno ovlaštene osobe koje ju obavljaju i stručno su certificirane. Cilj unutarnje revizije je pružanje razine sigurnosti rukovodstvu, čelniku da je provedba upravljačkih i kontrolnih mehanizama odgovarajuća, ekonomična i dosljedna u odnosu na postavljene standarde i zakonodavni okvir. Unutarnja revizija je pomoć upravljačkoj strukturi", rekla je Melita Raukar.

U proteklih 7 godina od kada je Ured unutarnje revizije osnovan obavljeno je 35 revizija sukladno propisanoj metodologiji, pri čemu je zahvaćen cijeli sustav Županije sa njenim proračunskim i izvanproračunskim korisnicima te trgovačkim društvima i drugim pravnim osobama. 

"Kontinuirano se surađivalo  s Državnim uredom za reviziju koji je prošle godine obavljao tri revizije koje su se doticale rada Županije, poslovanje same Županije i dvije posebne revizije učinkovitosti provedbe programa. Nadam se da je Ured unutarnje revizije kroz obavljanje svojih revizija zajedno s ostalim UT uvelike doprinio tome da je Državna revizija ocijenila rad poslovanja Županije uspješnim i izrazila bezuvjetno mišljenje", rekla je za kraj Melita Raukar.

Na pitanja novinara vezano za situaciju u Dina Petrokemiji zamjenik župana rekao je da Županija, na žalost, nema upravljačke mehanizme. "Sve što možemo je pozvati državu da to područje koje je od izuzetnog potencijala ne za Primorsko-goransku županiju nego za Republiku Hrvatsku i  šire, da se ozbiljno i odgovorno ponašaju i prema području i prema ljudima koji rade i ne primaju plaću i na rubu su egzistencije", rekao je Boras Mandić. 
 

On je također, na upit novinara, istaknuo da je prije godinu dana inicirana priča s Hrvatskom zajednicom županija Županijskom upravom za ceste, a vezano za cijenu registracije vozila od koje bi dio sredstava išao za održavanje županijskih cesta."Prije godinu dana liberalizacijom tržišta osiguranja omogućilo se da ukupna cijena registracije motornog vozila ide drastično dolje za preko 25-30% dolje. Tada smo državi predlagali da izvrši korekcija cijene koštanje cestarine na način da taj benefit koji bi građani dobili ne bi bio 30% manja cijena koštanja osiguranja vozila i, cestarine i registracije nego bi bila manja 25%, što definitivno građani u tom trenutku ne bi drastično osjetili na svom benefitu ali isto tako ne bi im se povećalo. S tim iznosom koji je strogo namjenski i isključivo ide u održavanje i izgradnju županijskih cesta podigli bi standard cijele cestovne infrastrukture. Samim time korištenje motornih vozila podigli bi im vijek. Nismo našli na sluh", rekao je zamjenik župana istaknuvši da Županija bezrezervno podržava nastojanja ŽUC-a i svih ostalih ŽUC-eva u RH kako se ne bi došlo u situaciju da ceste za koje smo odgovorni nećemo moći održavati.

Komentirajte prvi

New Report

Close