Upravni sud odgodio blokadu, pravna bitka za 337 milijuna kuna

Autor: Agencija VLM , 16. listopad 2012. u 13:20
Milan Bandić (PXL)

“Odgoda izvršenja uplate je donešena jer iznos od 337 milijuna kuna čini 5 posto gradskog proračuna pa bi njegovom nasilnom naplatom u gradu nastupila nenadoknadiva šteta.”

Upravni sud u Zagrebu prihvatio je žalbu Grada Zagreba te odgodio izvršenje rješenja Ministarstva financija kojim je Grad Zagreb u državni proračun trebao uplatiti 337 milijuna kuna. Time je odgođena i blokada gradskog računa pa su do okončanja sudskog spora građani Zagreba sigurni da neće ostati bez tolikog novca. Rok za uplatu istekao je jučer, a kako Grad novac nije uplatio očekivalo se da će Ministarstvo financija ovih dana blokirati njegov račun i izvršiti prisilnu naplatu.

Prema obrazloženju Upravnog suda, odgoda izvršenja uplate je donešena jer iznos od 337 milijuna kuna čini 5 posto gradskog proračuna pa bi njegovom nasilnom naplatom u gradu nastupila nenadoknadiva šteta.

– Republika Hrvatska ne može pretrpjeti nikakvu štetu zbog odgode jer prihod po osnovi rješenja nije ni predviđen kao prihod državnog proračuna za 2012. godinu – stoji u obrazloženju Suda.

Samo rješenje spora da li će i kada Grad morati uplatiti sporan novac, ili će Država čak Gradu morati vratiti ranijih godina uplaćenih 205 milijuna kuna donijeti će Upravni sud u redovnom postupku, a pročelnik gradskog Ureda za financije Slavko Kojić kazao je kako vjeruje da će i ondje Grad obraniti svoje teze.

– Ovo je potvrda da je vladalo stanje nereda jer po rješenju Ministarstva nismo imali pravo na žalbu pa smo novac morali uplatiti u zadanom roku. Ovom odlukom uspostavljen je red i ravnoteža između obje strane u sporu pa sud može mirno donijeti svoju odluku – kazao je Kojić. Osudio je i brojne zastupnike u Gradskoj skupštini (SDP-ovce) koji su tražili da se odluka Ministarstva poštuje bez pokušaja žalbi čime bi brojne zdravstvene i socijalne institucije u gradu ostale bez nužnog ulaganja.

Komentirajte prvi

New Report

Close