Upravlja državnom imovinom bez plana

Autor: Marija Brnić , 27. studeni 2013. u 18:01
Mladen Pejnović/Boris Šćitar/PIXSELL

Državni ured za upravljanje državnom imovinom još uvijek nije Vladi dostavio ključni dokument, kažu da će to napraviti sljedeće godine.

Zakon o upravljanju državnom imovinom, dugo pripreman i žurno usvojen u srpnju, predviđa da će hrvatska Vlada svake godine najkasnije do 31. listopada usvajati godišnji plan upravljanja državnom imovinom za predstojeću godinu. Logično, jer tim prijedlogom vodit će se kreatori fiskalne politike kod definiranja proračunskih planova.

Međutim, takav se dokument u Banskim dvorima još nije razmatrao. Zastoj se pri tom nije dogodio radi različitih stajališta oko prijedloga što bi se eventualno iduće godine nudilo potencijalnim investitorima na prodaju, u najam ili neki drugi oblik raspolaganja. Problem je, naime, nastao zbog toga što sam prijedlog nije niti stigao do Vlade, a kako se čini, ove godine niti neće doći. U Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), instituciji koja je prema navedenom zakonu obvezna provesti izradu plana upravljanja, potvrdili su da navedeni dokument još nije pripremljen."Plan upravljanja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske je u izradi i u planu je dostaviti ga Vladi RH na usvajanje početkom sljedeće godine", poručili su iz ureda ravnatelja DUUDI-a Mladena Pejnovića. Obrazlažući razloge zbog kojih se krši zakon, iz DUUDI-a tek kratko navode da je sam zakon donešen u srpnju, nakon čega je uslijedila reogranizacija sustava upravljanja državnom imovinom.

Navode i cijeli set akata koje se nakon uvajanja zakona još moralo izraditi, te dodaju da se "intenzivno radilo na sistematiziranju normativnog okvira upravljanja državnom imovinom". Još u proljeće je potpredsjednik Vlade Branko Grčić žestoko kritizirao sustav upravljanja i izražavao osobno nezadovoljstvo načinom rada i funkcioniranjem Agencije za upravljanje državnom imovinom, najavivši njezino gašenje i velike pozitivne promjene uvođenjem nove institucionalne infrastrukture. Međutim, niti dva mjeseca od gašenja AUDIO-a još uvijek nije ustrojen i zaživio njegov nasljednik Centar za restrukturiranje i prodaju, a umjesto da se je  odlučivanje oko raspolaganja imovinom pokrenulo i ubrzalo, nego je sustav, kako tvrde svi koji se na njega oslanjaju, potpuno kolabirao. CERP još uvijek ima samo v.d. ravnatelja, još uvijek nije usvojio dokumente o unutarnjem ustroju, a niti preuzeo zaposlenike ugašenog AUDIO-a.

Formalno je angažiran tek na odrađivanju tehničkog dijela privatizacijskog procesa Croatia Airlinesa, no naravno, cjelokupan proces odvija se u nadležnosti i kroz sustav resornog Ministarstva prometa. Tako se, umjesto toliko priželjkivanog i očekivanog oživljavanja sustava upravljanja imovinom države već u prvoj godini primjene novog zakona stvara još veći zastoj i nepovođenje postavljenih zadataka. Dapače, dobri poznavatelji dosadašnjih modela upravljanja imovinom, uza sve silne primjedbe zbog brojnih negativnosti koje su pratile privatizacijske i druge postupke, tek će novoustrojeni sustav ocijeniti najlošijim, a posebice će zamjeriti potpunu netransparentnost u odlučivanju i zatvorenost za javnost.

Ne samo da se sjednice Upravnog vijeća na kojima se razmatra problematične i goruće slučajeve iz državnog portfelja, te donosi odluke o raspolaganju nekretninama i društvima, odvijaju iza zatvorenih vrata, nego se niti na službenim internetskim stranicama DUUDI-ja ne objavljuju najosnovnije informacije o tome kada se održavaju sjednice i o čemu se na njima uopće raspravlja. Zaboravljeni plan upravljanja kojim će se voditi u idućoj godini tako je samo još jedan znakovit simptom za toliko važan sustav u vrijeme najavljenih velikih prodaja imovine koja opterećuje i nije u funkciji, a kojom bi se moglo pridonijeti stabilizaciji državnih financija. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Lik sa slike je tipični neradnik-parazit što dokazuje svakim danom smijući se građanima! [emo_palacd]

banda lopovska!

New Report

Close