Upravitelja je računalo biralo 29.537 puta, a stečajni suci 1094

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

U dvije godine primjene novog Stečajnog zakona automatizmom do stečajnih upravitelja u 95% slučajeva.

Prvi slučaj istrage sprege stečajne uprave u kojem su zbog sumnji u dugotrajnije nezakonito postupanje na meti USKOK-a okrivljeni stečajni upravitelj Pero Hrkać te sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Vesna Malenica neće biti povod za promjene novog Stečajnog zakona.

U prilog važećeg rješenja koje je u primjeni nešto duže od dvije godine govore postojeći podaci. Novom načinu dodjele predmeta stečajnim upraviteljima s Liste A i Liste B i po ocjeni ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića potrebno je dati još vremena kako bi se stekao uvid u funkcioniranje. 

 

173 ručna

odabira sudaca su sporna jer nema objašnjenja

Potvrđuje se to i u analizi koju smo na naš upit u pogledu smjera koji se očekuje dobili iz pravosudnog resora: Od 1. rujna 2015., kada je stupio na snagu novi Stečajni zakon, novi algoritam dodjele stečajnih predmeta (računalni odabir) stečajnim upraviteljima pokrenut je ukupno 29.537 puta, tj. 19.771 dodjela je bila za upravitelje s Liste A, a 9766 dodjela za upravitelje s liste B. S obzirom na to da se s Liste A  upravitelji imenuju u stečajnom postupku, prethodnom stečajnom postupku, u predstečajnom postupku i postupku osobne uprave te u skraćenom stečajnom postupku, a s Liste B samo u skraćenom stečajnom postupku, upravo kada je riječ o ručnom postavljanju upravitelja ili automatskoj dodjeli, ključni su podaci za Listu A.

S nje su upravitelji u oko 95% slučajeva, ili njih 18.742 imenovani automatskom dodjelom, a u 1029 ručnom dodjelom, kod koje postoje 4 razloga, s time da se je najučestaliji razlog (501) taj što je stečajni postupak pokrenut prije stupanja na snagu novog SZ-a.

Njih 314 rezultat je procjene i odluke suca koji vodi postupak da ostali upravitelji ne raspolažu potrebnom stručnošću i iskustvom za njegovo vođenje. Za 60 ručnih dodjela razlog je izuzeće upravitelja na osobni zahtjev, a za njih 46 je odabir skupštine vjerovnika. Međutim, za 173 ručna odabira, tj. za ukupno 15% ovaj podatak vodi se kao nestrukturiran, što znači da Ministarstvo nema uvid u razlog kojim se sudac pri ručnoj dodjeli rukovodio. Inače, kod Liste B - za potrebe istodobnog otvaranja i zatvaranja stečaja jer dužnik nema imovine, 9.701 put su upravitelji imenovani automatskom dodjelom, a 65 puta ručnom dodjelom, što znači da je odstupanje od oko 0,5 posto.  

Komentari (1)
  • malimllr
    malimllr 10:05 21.11.2017.

    “ kod Liste B - za potrebe istodobnog otvaranja i zatvaranja stečaja jer dužnik nema imovine, 9.701 put su upravitelji imenovani automatskom dodjelom, a 65 puta ručnom dodjelom”

    provjerena receptura, gdje nema “mesa” onda se prihvaća računalni odabir, jer računala nisu “mesojedi” kao npr. Pero i sutkinja, koji su očito uživali u “mesnim” receptima

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve