Upravitelj za stečaj, zaradio tužbu Konstruktora

Autor: Suzana Varošanec , 09. studeni 2017. u 13:57
Direktor Konstruktora Željko Žderić ignorirao odredbe nekoliko zakona, kaže upravitelj

HC je zaprimio dopis u kojem upravitelj nije dao suglasnost za isplatu po dospijeću, nego nakon otvaranja stečaja.

Trgovački sud u Splitu zakazao je za 15. studenog ročište na kojem će utvrditi postojanje razloga i pretpostavki za otvaranje stečaja splitskog Konstruktora.

Za to mu je potrebna pomoć Fine koja je stečaj zatražila još u svibnju 2016., pa je i sad pozvana sudu dostaviti nove podatke o bonitetu. Također, pomoći će još jedna dopuna izvješćima od strane privremenog stečajnog upravitelja. Na toj je dužnosti Frano Krišto od listopada 2016., pa tvrdi da nije ni trebao biti imenovan da Uprava tvrtke nije ignorirala nekoliko zakona. Kako Krišto navodi u najnovijoj analizi za potrebe Suda, posrijedi su odredbe čl. 251. Zakona o trgovačkim društvima i odredbe iz čl. 110 Stečajnog zakona prema kojima je Uprava bila dužna podnijeti prijedlog za otvaranje stečaja.

Evidentno je kako navodi i ignoriranje odredbi čl. 117. Stečajnog zakona i naredbe Suda, iz Rješenja o pokretanju prethodnog postupka, o dostavi Sudu pisanog izvješća o financijsko-gospodarskom stanju dužnika. Prema upravitelju, da su se uvažavale zakonske odredbe otvorio bi se "pravovremeni stečaj s boljim eventualnim izgledima za predlaganje stečajnog plana, bolje sačuvanom i vrjednijom imovinom koja čini stečajnu masu, a do sada bi se vjerojatno obavljale djelomične diobe i vršile isplate tražbina po tim diobama u kojima bi participirali svi radnici (bivši i sadašnji), doprinosi i porezi".

"Stečajni razlozi su evidentni i intenzivirani u proteklom razdoblju iz čega proizlazi da su ispunjene pretpostavke za konačno otvaranje stečaja Konstruktor Inženjeringa", ocjenjuje Krišto. S druge strane, punomoćnik dužnika splitski odvjetnik Tomislav Krka nedavno je zatražio izuzeće upravitelja jer je Konstruktor protiv Krište pokrenuo parnicu za naknadu štete u kojoj potražuje 1,15 milijuna kuna zbog navodnog nezakonitog postupanja: naime, tvrde da je upravitelj obavijestio Hrvatske ceste da se zabranjuje uplata sredstava po zaključenim nagodbama između Konstruktora i HC-a.

Nagodbe se tiču radova izvedenih na dionici brze ceste Solin- Klis-Sinj te riječkoj i splitskoj obilaznici – ukupno 23,4 mil. kn. Obveza je dospjela 15. veljače, a sredstva su prema Krki trebali za plaćanje radnika, poreza i doprinosa, što su obveze još za 2012. U HC potvrđuju da su zaprimili dopis u kojem upravitelj nije dao suglasnost na sklapanje nagodbi te za isplatu po dospijeću, nego nakon otvaranja stečaja, pa je isplata odgođena. HC se pritom pozvao na rješenje kojim je određeno da Konstruktor može raspolagati imovinom samo uz prethodnu suglasnost privremenog upravitelja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close