Upravi ‘zeleno’ za dokapitalizaciju od 40 milijuna kuna

Autor: Jadranka Dozan , 12. studeni 2019. u 15:05
Predsjednik Uprave Branimir Kovačić
BORNA FILIĆ/PIXSELL

Još je lani EK odobrio plan restrukturiranja koji uključuje privatizaciju.

Dioničari splitskog Jadroplova, a većinski paket od 70-ak posto u rukama je države, na glavnoj su skupštini usvojili prijedlog kojim se Upravi kompanije odobrava da poveća temeljni kapital, i to najviše za 40,9 milijuna kuna.

Privatizacija kroz dokapitalizaciju od strane strateškog partnera (ili više njih) ili institucionalnih ulagača dio je programa restrukturiranja koji je splitskom brodaru još prošle godine odobrila i Europska komisija. No, tada se u vezi s tim u javnosti spominjao osjetno veći iznos kapitalne injekcije.

Inicijalno je planom restrukturiranja bilo planirano i da se dokapitalizacija provede u dva kruga (prvi za strateške ili institucionalne ulagače, dok bi drugi uključio i male).

Rokovi iz tog plana odavno su istekli, a s procesom se nije ni započelo, pa je zaključeno da u cilju “izbjegavanja daljnje stagnacije” model treba modificirati. Tako je predloženo i isključivanje prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica. Definirani iznos do najviše 40,9 milijuna kuna predstavlja manje od polovine temeljnog kapitala u trenutku izdavanja ovlaštenja, ističe se u obrazloženju. Strateški partner(i) definirat će se “sukladno specifičnim potrebama i ciljevima” te će to biti “domaći, internacionalni ili multinacionalni subjekti zainteresirani za poslovanje na tržištima na kojima Jadroplov posluje ili ima namjeru poslovati.

Na jednoj od idućih skupština, pak, dioničarima će se predložiti i pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka (u poslovnoj 2018. iznosio je 34 mil. kuna) zbog “očita nesrazmjera između stvarnog i upisanog temeljnog kapitala”. U Upravi računaju da će se time dodatno olakšati pronalazak strateškog partnera. Buduća dokapitalizacija ne predviđa obvezu davanja javne ponude, a plan je i da se nakon definiranja elemenata dokapa ispita i interes postojećih dioničara za upis. 

Komentirajte prvi

New Report

Close