Uprava Uljanika za financijsku računicu ima novog aduta u rukavu

Autor: Marija Brnić , 26. studeni 2018. u 08:14
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Bez brodova i radnika koji napuštaju škverove gotovo je nemoguće postaviti financijsku računicu.

Nadzorni odbor 3. maja, u kojem većinu čine menadžerski kadrovi Uljanika, odbio je javni poziv štrajkaškog odbora da smijeni direktora Maksimilijana Percana, ali je istovremeno odškrinuo vrata da to učini sazivanjem izvanredne skupštine riječkog brodogradilišta na Staru godinu.

Na dnevnom redu su izmjene statuta kojima se predviđa da tvrtkom ubuduće upravlja peteročlana uprava, a tom izmjenom Uljanikovci otvaraju prostor za nekoliko scenarija o kojima ovisi budućnost riječkog brodogradilišta. Percanov direktorski mandat u 3. maju počeo je prije gotovo dvije godine, a mandat mu je povjeren na pet godina. Uvođenje peteročlane uprave, dakle, indirektan je način da ga vlasnik promijeni, a da to ne bude izravno pod pritiskom radnika. 

Najavom izvanredne skupštine iz Pule će donekle umiriti i sve veće napetosti u Rijeci, kako među radnicima, tako i na političkoj razini, i to bez velikog rizika za sam Uljanik, jer ostane li i na Startu godinu vlasnik, ima apsolutnu većinu glasova i glavnu riječ o kadrovima. Osim toga, tjedan dana ranije, 23. prosinca, izgledno je i da se otvori po sili zakona stečaj 3. maja zbog 120 dana neprekinute blokade računa, pa bi u tom slučaju statutarne promjene već bile "pase".

No, iz ove promjene statuta može se iščitati i pripremu izdvajanja i vlasničke promjene u riječkom brodogradilištu. Ona bi trebala biti vidljiva i kroz novi program restrukturiranja, a kojega je, kako je obznanio ministar gospodarstva Darko Horvat, uprava Uljanika konačno izradila i dostavila na pregled resornim ministarstvima.  Predviđa li, pak, program kojeg potpisuje novi predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić prepuštanje 3. maja nekom novom strateškom partneru, ministar Horvat izvijestit će nakon razgovora s čelnicima Uljanika u utorak.

Prema onome što su Bulić i Horvat najavili nakon sastanka prije tri tjedna, program bi trebao precizno pokazati koliko je novca potrebno za osiguranje likvidnosti i koje je od preostalih ugovorenih brodova moguće završiti, a koliko će ih se otkazati uz plaćanje po jamstvima iz državnog proračuna.

Bez brodova i radnika koji napuštaju škverove gotovo je nemoguće postaviti financijsku računicu koja može dati pozitivan predznak, no 3. maj mogao bi im biti novi adut u rukavu. Pitanje je pod kojim bi uvjetima Uljanik mogao trgovati s "iscijeđenim" riječkim škverom i da li bi to bilo dovoljno da zatvori financijsku konstrukciju sa svojim odabranim potencijalnim strateškim parterom Kermas energijom Danka Končara.

Komentari (1)
Pogledajte sve

od silnih starih aduta (jamstva države) su ostali tropa, a sada imaju novoga ? stvarno ste smiješni

New Report

Close