Uprava potvrdila Radničkom vijeću Ine obnovu prerade nafte u Sisku tijekom travnja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. veljača 2015. u 16:32
Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell

“Za sindikate je prihvatljivo rješenje jedino opstanak obje rafinerije i u tom smislu zahtijevamo jasan stav Vlade”.

Predsjednik Radničkog vijeća Ine Predrag Sekulić rekao je Hini kako je Inina Uprava u petak potvrdila Radničkom vijeću da će prerada u sisačkoj rafineriji biti obnovljena u travnju, ali i kako nije iznijela planove o radu te rafinerije nakon što se potroše zalihe sirovine.

Uprava je prema njegovim riječima na današnjem sastanku s Radničkim vijećem, na kojem je predstavila poslovne rezultate i planove kompanije, "iznijela plan bez brojki" na temelju kojega bi proizvodnja u Rafineriji nafte Sisak bila pokrenuta u travnju, nakon što se napune spremnici za sirovinu, a rečeno je i da će se prerada odvijati dok se sirovina ne potroši, rekao je Sekulić.

Što će biti dalje, ne zna se, kaže on. Dodaje da je "mala bitka dobivena" zahvaljujući pritisku te najavljuje da su sindikati i dalje spremni na organizaciju akcija usmjerenih očuvanju proizvodnje u Sisku.

Nakon sastanka oglasili su se i Sindikat naftnog gospodarstva (SING) i Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske, koji smatraju kako je neophodno da Ina sačuva proizvodnju u obje svoje rafinerije.

"Za sindikate je prihvatljivo rješenje jedino opstanak obje rafinerije i u tom smislu zahtijevamo jasan stav Vlade, a ne više silna politikantstva da će svim sredstvima braniti nacionalne interese", kaže se u priopćenju dvaju sindikata.

Izuzetno je važno znati što će se konkretno poduzeti za zaštitu radnih mjesta u sisačkoj i riječkoj rafineriji, a najvažnije je pitanje što je s poticajnim investicijskim okruženjem koje treba stvoriti Vlada, smatraju sindikati.

Podsjećaju da je, unatoč tome što su joj oduzete koncesije za istraživanje i što zbog neizdavanja dozvola na naftnim poljima ne može početi s proizvodnjom, Ina nakon 16 godina povećala proizvodnju nafte za pet posto.

"Kao sindikati očekujemo konkretne mjere za nastavak investiranja u rafinerije Rijeku i Sisak kako bi Ina mogla ostati snažna hrvatska energetska kompanija", kaže se u priopćenju.

Ina je pak priopćila da je na današnjoj sjednici Radničkog vijeća, menadžment Ine prezentirao rezultate kompanije za 2014., kao i pregled poslovnog plana za 2015. godinu.

Istaknuto je kako u istraživanju i proizvodnji, Ina ostaje predana obnovi rezervi kroz nove projekte s pojačanim fokusom na međunarodne mogućnosti te na nastavak postojećih i iniciranje novih projekata u kontinentalnoj Hrvatskoj i hrvatskom podmorju.

U rafinerijskom poslovanju, kaže se uz ostalo u priopćenju, Ina ostaje usmjerena na zadržavanje tržišnih udjela, kako na domaćem tržištu, tako i na ključnim izvoznim tržištima.

Dodaje se da će "kompanija nastaviti tražiti prilike za komercijalizaciju svoje sirove nafte na način koji stvara najveću vrijednost za Inu".

Vezano za izgradnju postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, a koje predstavlja jednu od najvećih investicija kompanije vrijednu 400 milijuna dolara i za koju su u tijeku pripreme za natječaj, navode kako je unutar Ine formirana nova organizacijska jedinica Projekt obrade teških ostataka.

Komentirajte prvi

New Report

Close