Upoznavajući radnu okolinu organizacije uvidjela sam i vlastite mogućnosti

Autor: Majda Mikulandra , 30. siječanj 2018. u 22:00
Jelena Opačak

Jednak pristup zaposlenju i napredovanju nešto je na čemu kao društvo moramo kontinuirano raditi, ističu u Metrou.

Tvrtka Metro međunarodna je predvodnica  u veleprodaji. U Hrvatskoj je počela poslovati potkraj 2001., a danas ima devet veleprodajnih centara diljem zemlje.  U projektu 'Iskustvo zlata vrijedi' sudjeluje već nekoliko godina jer želi dodatno doprinijeti uključivanju mladih osoba s invaliditetom, koji teže pronalaze prvu radnu praksu ili posao, u poslovnu zajednicu. 

Razvijati kulturu tolerancije
U Metrou vjeruju kako je jednak pristup zaposlenju i napredovanju nešto na čemu kao društvo moramo kontinuirano raditi i smatraju da ovaj projekt  itekako doprinosi tom cilju. "Razvijanjem kulture tolerancije, razumijevanja i prihvaćanja raznolikosti Metro potiče zaposlenike da razmisle o tome što naše kolege i suradnike čini posebnima i da uvide kako su posebnosti ono što obogaćuje svakodnevni život i doprinosi poslovnom uspjehu. Studenti koji su se, zahvaljujući projektu, tijekom godina pridružili našim timovima, doprinijeli su svježim idejama, drukčijim perspektivama i potaknuli jednu novu dimenziju razumijevanja i poštovanja među kolegama. Suradnja tržišta rada i akademske zajednice polazišna je točka za uključivanje mladih u poslovnu zajednicu i to ne treba posebno naglašavati. Boljom sinergijom obrazovni bi sektor lakše odgovarao na potrebe gospodarstva, točnije nudio kadrove koji su na tržištu traženi.

 

Opačak

Ovakav oblik prakse izvrsna je stepenica u profesionalnom razvoju. Neka iskustva, koja sam stekla tijekom prakse, sigurno ću iskoristiti u budućnosti.

Također, smatramo da podrška Ministarstva znanosti i obrazovanja i akademske zajednice svakako pomaže proširiti svijest o važnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom u poslovnoj zajednici, ali i šire", ističu u Odjelu korporativnih komunikacija Metroa. Jelena Opačak studentica je koja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu privodi kraju studij psihologije.  Kaže da joj je projekt puno pomogao jer je u Metrou dobila mogućnost primjene teoretskog znanja, odnosno projekt općenito nudi mogućnost upoznavanja potencijalno budućih, radnih okolina različitih organizacija, stjecanje iskustva rada u njima, kao i mogućnost primjene stečenih znanja i vještina u realnoj radnoj situaciji. Kroz taj proces, ističe Jelena, dobro je što student može uvidjeti vlastite mogućnosti, ali i ograničenja unutar svoje radne uloge, kao i u radu s ostalim članovima organizacije.

"Tijekom prakse, upoznala sam se unutar organizacije s načinom rada službe za ljudske potencijale, njihovim svakodnevnim obavezama i dužnostima, kao i nekim zanimljivim zadatcima. Ostavili su na mene pozitivan dojam, kao ugodna radna sredina, pozitivna i usmjerena k napretku organizacije, kao i svih zaposlenika. Ovakav oblik prakse izvrsna je stepenica u profesionalnom razvoju. Neka iskustva, koja sam stekla tijekom prakse, sigurno ću iskoristiti u budućnosti", kaže Jelena koja uskoro planira diplomirati, a i želja joj je i da ubrzo nakon diplome dobije pripravnički staž, jer joj je to uvjet za stjecanje licencije za samostalni rad. 

Put prema budućem zaposlenju
Jelenini planovi tu ne prestaju. Želi dodatno upisati edukaciju za psihoterapeuta, a, ovisno o financijskim mogućnostima, tu želju planira realizirati paralelno s pripravničkim radom. I u Metrou vjeruju kako će Jeleni praksa koju je odradila kod njih otvoriti vrata za buduće zapošljavanje, s obzirom na to, ističu, da je vrlo sposobna, samostalna i pametna osoba koja je svojim svježim idejama značajno doprinijela njihovu timu i uspješno se hvatala u koštac sa svakodnevnim poslovnim izazovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close