Uplate na račune humanitarnih udruga mogu se izuzeti od naplate naknade

Autor: Mateja Bratanić , 07. veljača 2013. u 11:00
Guliver/Thinkstock

‘Kod otvaranja takvih računa potrebno je unaprijed naznačiti da je račun humanitaran te banka donosi posebnu odluku o oslobađanju plaćanja platno prometne naknade’

Potaknuti humanitarnom akcijom 'Vratimo osmijeh Nori na lice', tijekom koje su mnogi građani komentirali da banke 'ubiru' platno prometne naknade i kod uplata  na račune humanitranih udruga, zaniMALO nas je kakvu politiku banke imaju kada se radi o uplatama/donacijama građana na račune humanitarnih udruga i naknada na iste.

Ukoliko otvarate račun u humanitarne svrhe, dobro je znati da je moguće oslobađanje od plaćanja platno prometne naknade po tom računu.

Uplate u korist računa fizičke osobe u Zagrebačkoj banci nemaju naknadu dok se u pravilu naknade ne naplaćuju ni za uplate za humanitarne udruge koje imaju račun u Banci, odgovorili su za Poslovni.hr iz Zabe. 'Ukoliko se radi o uplatama na račun humanitarnih udruga u drugim bankama, i to se može izuzeti od naplate naknade, potrebno je samo banku obavijestiti o računu humanitarne udruge. Isto vrijedi i za žiro-račune fizičkih osoba u slučaju uplata u humanitarne svrhe', pojasnili su. Zagrebačka banka je prva na tržištu uvela i trajni nalog ( payroll giving ) za uplatu donacija u korist humanitarnih akcija.

'Privredna banka Zagreb ne naplaćuje naknadu za račune u humanitarne svrhe i račune humanitarnih organizacija otvorenih u Banci. Kod otvaranja takvih računa potrebno je  unaprijed naznačiti da je račun humanitaran te Banka  donosi posebnu odluku o oslobađanju plaćanja platno prometne naknade po tom računu', poručili su iz PBZ-a. Banka je također podržala humanitarnu akciju za pomoć u liječenju djevojčice  Nore te se odrekla platno prometne naknade za uplate u poslovnicama i putem servisa Banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close