Uoči obilježavanja Dana šećerne bolesti, pokrenute edukativne radionice za osnovnoškolce po Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 27. listopad 2016. u 12:13
Foto: Press

Alarmantni su podaci prema kojima svakih 10 minuta na svijetu jedno dijete oboli od šećerne bolesti.

U susret Danu šećerne bolesti u suradnji s Hrvatskim savezom dijabetičkih udruga (HSDU) pokrenuta su predavanja i radionice po osnovnim školama u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku gdje se učenike 5. razreda želi osvijestiti o važnosti zdrave prehrane i aktivnog načina života. Na taj način inicijativa PoKRENI nastavlja s djelovanjem na brojim društvenim poljima na kojima je ljudima potreban motiv da kod sebe poKRENU pozitivnu promjenu!

Alarmantni su podaci prema kojima svakih 10 minuta na svijetu jedno dijete oboli od šećerne bolesti. U Hrvatskoj je situacija također zabrinjavajuća – od šećerne bolesti boluje 250.000 ljudi, dok HZZO za posljedice liječenja te bolesti izdvaja 11,5% proračuna. S druge strane pak, znanstvene studije dokazuju kako se u više od 40% slučajeva dijabetesa isti mogao usporiti i/ili izbjeći kada bi se ljudi bavili fizičkom aktivnošću od 150 minuta tjedno. Upravo zato, osiguravajuće društvo GRAWE Hrvatska preko svoje inicijative PoKRENI udružio je snage s HSDU-om i u susret Danu šećerne bolesti koji se obilježava 14.11. pokreću predavanja i radionice.

Prva na redu jučer je bila Osnovna škola Miroslava Krleže u Zagrebu, na Kaptolu. Gotovo 50 učenika, zajedno s ravnateljicom gospođom Silvanom Galinović, stručnim školskim osobljem te nastavnicima, sudjelovalo je na predavanju nutricionistica Eve Pavić i Valentine Uroć iz KBC-a Zagreb te radionici u sklopu koje su djeca pronalazila jedinstvena rješenja za pokretanje svojih bližnjih. Naime, djecu je vrlo izazovno uvjeriti ili ukazati im što je za njih bitno i dobro. S druge strane pak, vođeni činjenicom da djeca imaju urođenu empatiju te su često za svoje bližnje u stanju pomicati brda, tema zdravog i aktivnog načina života približena im je kroz potrebe njihovih bližnjih. U sklopu radionice korištena je Design Thinking metoda, kako bi djeci i nastavnicima bili pruženi alati pomoću kojih će i budućnosti moći promišljati o tome koja su najbolja rješenja za probleme koje pronalaze u svojoj okolini.

Ravnateljica OŠ Miroslava Krleže Silvana Galinović, istaknula je: «Jako samo zadovoljni radionicom, a djeca 5. razreda su oduševljena i aktivno su sudjelovala u cijelom procesu. Njihovi roditelji se brinu o zdravom načinu života, a i mi u školi isto tako pratimo sve trendove zdrave prehrane i uključeni smo u sve aktivnosti toga tipa.»

Također, predstavnik HSDU-a, Tomislav Ciković, naglasio je: «Iznimno je važno poticati edukaciju osnovnoškolske djece o pravilnoj prehrani i važnosti tjelesne aktivnosti u današnje doba brzih i nedovoljno zdravih obroka i dugog sjedenja pred TV-om i računalom. Naša zadaća je educirati i potaknuti sve dobne skupine, pa tako i najmlađe, o opasnostima koje se kriju u ovakvom načinu života i nedovoljnoj brizi za svoje zdravlje. U suradnji s GRAWE-om poKREĆEMO na ovaj način osnovnoškolce da preveniraju nastanak šećerne bolesti, kao i svake druge bolesti. »

Prvom održanom radionicom u Zagrebu bila je zadovoljna i Sanja Gržetić, voditeljica Odjela za korporativne komunikacije i marketing GRAWE Hrvatska d.d.: «Inicijativnom PoKRENI želimo potaknuti pojedince da učine nešto dobro za sebe te da jednako tako poKRENU osobe do kojih im je stalo. Naša je ideja da se poKRETANJE nastavlja poput nekog vala pozitivne promjene stoga smo, nakon rekreativne trkačke zajednice i poslovne zajednice, odlučili poKRENUTI i one najmlađe, školarce, jer usvajanje zdravih navika počinje već u najranijoj dobi. Njihove su ideje osvježavajuće, zanimljive i ono najvažnije, primjenjive! »

Edukativne radionice, nakon Zagreba, održat će se u Splitu 02.11, u Rijeci 08.11. te u Osijeku 14.11.

Više informacija o inicijativi PoKRENI: www.pokreni.hr

Više informacija o HSDU: www.diabetes.hr

Komentirajte prvi

New Report

Close