‘Uništit će nas porez na nekretnine, Vlada mora reagirati’

Autor: Poslovni dnevnik , 24. travanj 2013. u 21:59
Već plaćaju milijune kuna komunalne naknade

Porez bi im povećao trošak od 2,5 do čak pet puta u odnosu na iznos koji sada izdvajaju na ime komunalne naknade, izračunali su u HUP-Udruzi ugostiteljstva.

Donošenje zakona o porezu na nekretnine hotelijerima bi donijelo povećanje troška od 2,5 pa do čak 5 puta u odnosu na iznos koji sada odvajaju na ime komunalne naknade, upozorila je Udruga ugostiteljstva i turizma Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Simulacije su radili na osnovi informacija bi se za djelatnost ugostiteljstva umjesto komunalne naknade plaćao porez na nekretnine po stopi od 1,5 posto na poreznu osnovicu koju čini 70 posto fiskalne vrijednosti nekretnine umanjene za poreznu olakšicu od 60 posto. Iznosi sadašnjih komunalnih naknada koje plaćaju hotelijeri kreću se u milijunima kuna, pa bi višestruko povećanje nameta po toj osnovi ozbiljno ugrozilo poslovanje svih domaćih hotelskih kuća, ističu u Udruzi. Napominju da bi takav porez "direktno destimulirajuće djelovao na ulaganja". Tako bi, upozoravaju, umjesto da se stimulira na ulaganja, investitor bio kažnjen, što je katastrofalna poruka poslovnom sektoru te je u potpunoj suprotnosti s opredjeljenjem ove Vlade da potakne investicije, privatni sektor i rast gospodarstva.

Pošto su rezultati simulacija u suprotnosti s dosadašnjim tvrdnjama Ministarstva financija prema kojima iznos poreza na nekretnine ne bi trebao premašiti iznos komunalne naknade, u HUP-Udruzi ugostiteljstva i turizma apeliraju na Ministarstvo financija i Vladu da se hitno očituju o donošenju zakona o porezu na nekretnine.Brza reakcije Vlade nužna je, ističu, jer je već sama najava uvođenja poreza zaustavila i prolongirala investicije.

Josipović u Splitu  

'Uspješni uz 10 mlrd. eura'

Na otvaranju 3. Gospodarskoga foruma Splitsko-dalmatinske županije u Splitu predsjednik Ivo Josipović kritizirao je administraciju kao kočničara investicija, pozivajući vlasti da budu "ležernije" i smanje količinu "papira" za ulaganja. Istaknuo da će Hrvatska moći smatrati da je imala uspješnu sezonu kad ostvari 10 mlrd. eura prihoda, kad sezona potraje dulje od 3-4 mjeseca, a većina ponude bude hrvatskoga podrijetla. (I. Profaca/VLM)

Komentirajte prvi

New Report

Close