Uništene obiteljske kuće sanirat će s 200 mil. kn prikupljenih od legalizacije bespravne gradnje

Autor: Suzana Varošanec , 21. svibanj 2014. u 14:26
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

“Bit će potrebno isušiti zidove i podove, a zatim obnoviti oštećeno. Ako procijenimo da neku kuću treba rušiti, i to ćemo učiniti i sagraditi novu”.

Uništene obiteljske kuće u poplavljenoj Istočnoj Slavoniji sanirat će se sa 200 milijuna kuna prikupljenih od legalizacije bespravne gradnje, najavila je ministrica  graditeljstva i prostornog uređenja  Anka Mrak Taritaš dodavši da se radovima na obnovi kreće odmah, čim se voda povuče. 

Na današnjoj press konferenciji u Ministarstvu graditeljstva uoči sutrašnje sjednice Vlade u Županji ministrica graditeljstva ukratko je opisala i okosnicu predviđenog hodograma aktivnosti na sanaciji. Akcija čišćenja i obnove kreće čim se s poplavljenih područja povuče voda, i ukratko prema njezinim riječima, djelatnici s navedenim Ministarstvom vezanih agencija izaći će na teren i procijeniti štetu. Zasad se u Slavoniji procjenjuje da bi se moglo raditi o oko dvije tisuće oštećenih obiteljskih kuća zahvaćenih poplavom, no ipak trebat će više tjedana da bi se prikupili službeni podaci o tome koliko će ih točno trebati sanaciju. 

"Nakon što se voda povuče ekipe će izići na teren i počistiti mulj, smeće i strvine. Nakon toga pristupiti će se procjeni štete u svakoj od poplavljenih kuća. Bit će potrebno isušiti zidove i podove, a zatim obnoviti oštećeno. Ako procijenimo da neku kuću treba rušiti, i to ćemo učiniti i sagraditi novu", decidirana je ministrica. 

Zamjenik ministrice Željko Uhlir, pak, koji je sudjelovao u obnovi kuća nakon Domovinskog rata, izjavio je da će za isušivanje jedne kuće biti potrebna dva aparata za isušivanje te 14 dana rada. No, s obzirom da Ministarstvo graditeljstva nema aparate za isušivanje, sve tvrtke koje posjeduju takve aparate pozvane su da se jave i stave ih na raspolaganje. 
 

Komentari (5)
Pogledajte sve

čekajte,pa još nismo izborili prolaz u Brazilu a vi već o sporednim temama

vapaj-za-pomoc-s-poplavljenih-podrucja

zaboravljeni-vatrogasci

na-rubu-egzistencije

nemaju-za-kruh

Država ne želi platiti dnevnice lokalnim dobrovoljnim vatrogascima koji već mjesec dana neprekidno rade na spašavanju ljudi i stoke, a sa sada i na poslovima čišćenja područja koje je poharala vodena stihija.
Budući nemaju drugih prihoda jer im je sve odnijela voda, a ovaj posao će trajati još mjesecima, apeliraju da im netko pomogne kako bi preživjeli i nastavili normalno raditi nakon što je većina državnih službi napustila županjsku Posavinu.

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/125512-vapaj-za-pomoc-s-poplavljenih-podrucja-zaboravljeni-vatrogasci-na-rubu-egzistencije-nemaju-za-kruh.html

Ubio se pored uništene kuće:

“Čovjek nije mogao podnijeti nepravdu i svo zlo koje ga je zadesilo u životu.
Zašto ne pisati da si je čovjek oduzeo život jer vlada nije napravila niti 1% od onoga što pričaju na tv-u.
Reći istinu je najmanje što trenutno možemo napraviti za pokojnog i njegovu obitelj.
Dokad će Hrvati šutiti, ubijati se, kopati po kontejnerima…?
Što nam se još treba dogoditi da kažemo sad je dosta, više ne može tako?”,
napisala je ogorčena stanovnica Gunje.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/tuga-u-gunji-61godisnjak-se-ubio-pored-unistene-kuce/755005.aspx

Poplave uvijek izbace ono najgore: prije godinu dana nas je ova pantigana plašila s uskraćivanjem mirovina ako se ne glasa za ulazak u EU, a sada nova pljuska od te iste EU….

New Report

Close