Unija u plusu 0,6%, mi rastemo brže od prosjeka

Autor: Ana Blašković , 07. prosinac 2017. u 22:01
Iduće godine predviđa se usporavanje/FOTOLIA

Europa raste najbrže u proteklih deset godina na krilima osobne potrošnje i investicija.

Bruto domaći proizvod, najraširenija mjera ekonomske aktivnosti, porastao je 0,6 posto u trećem kvartalu ove godine.

Podaci Europskog statističkog ureda ilustriraju da je sezonski prilagođen kvartalni rast zabilježen u zemljama eurozone, ako i svih 28 članica Unije. Promatra li se isto tromjesečje prije godinu dana, sezonski prilagođen BDP bio je veći za 2,6 posto u području eura i EU 28. Da se gospodarstva na Starom kontinentu snažno oporavljaju, odnosno prema riječima Europske komisije početkom studenog, da Europa raste najbrže u proteklih deset godina, pokazuje usporedba sa Sjedinjenim Američkim Državama. Američki rast u trećem kvartalu povećan je 0,8 posto na mjesečnoj razini, a na godišnjoj bio blažih 2,3 posto, nakon 2,2 posto u drugom kvartalu.

Pad BDP-a u Danskoj
Ako je suditi prema prvim podacima domaćih statističara, Hrvatska s 0,9 posto na mjesečnoj razini, odnosno 3,3 posto na godišnjoj, raste brže od prosjeka. Prema Eurostatu najbrži mjesečni rast od 2,6 posto ostvarila je Rumunjska, slijedi Malta s 1,9 posto, Latvija s 1,5 posto te Poljska 1,2 posto, no treba napomenuti da brojke o BDP-u nisu bile dostupne za sve države.  Iako je europski trend više nego pozitivan, pad kvartalnog BDP-a zabilježila je Danska u kojoj je stopa rasta bila negativnih 0,6 posto. Istovremeno, pri pozitivnoj nuli ostala je Litva u kojoj je tromjesečni rast dosegnuo 0,1 posto.

Njemačka lokomotiva
Ekonomska lokomotiva Unije, njemačko gospodarstvo, u trećem kvartalu zabilježila je ispodprosječni rast od 0,8 posto. Jednaki performans ostvarila su gospodarstva Austrije, Slovačke i, primjerice, Švedske. Naravno, ne treba posebno napominjati da se ne mogu uspoređivati stope rasta u visokorazvijenim industrijskim zemljama s visokim BDP-om per capita s državama koje su praktično jučer izašle iz tranzicije.  Gleda li se po sastavnicama, najzaslužnija za rast članica u trećem kvartalu bila je osobna potrošnja u eurozoni i EU 28 te investicije.

Hrvatska uhvatila vlak

Solidan rast osobne potrošnje i investicija
Realni rast BDP-a dosegnuo je 3,3% u trećem tromjesečju na godišnjoj razini te 0,9% u odnosu na drugi kvartal. Na godišnjoj razini, osobna potrošnja nastavila je solidan rast od 3,7%, a državna ubrzala na 2,3%. Dinamika investicija je slična kao u prethodnom tromjesečju od 3,4% rasta, iako su tijekom prva tri tromjesečja 2017. usporile. Izvoz je porastao 5,7% pri čemu je izvoz roba zabilježio rast od 8,9%, a usluga 3,2%.

Komentirajte prvi

New Report

Close