Unija OPG-ovima donijela rast troškova

Autor: Božica Babić , 28. siječanj 2015. u 13:55
Kod ekoproizvodnje nadzor hektara može stajati do 35.000 kuna/M. Sušenj/PIXSELL

Prvi od troškova je edukacija o pesticidima koja svakog polaznika stoji 600 kuna, a nakon 5 godina plaća još 300.

Je li pristupanje Hrvatske u članstvo Europske unije poskupjelo poslovanje poljoprivrednicima pokušali smo istražiti s obzirom na učestala upozorenja koja javnosti odašilju obiteljska poljoprivredna gospodarstva o sve težim uvjetima poslovanja.

Izobrazba o održivoj uporabi pestici jedna je od novih, strožih obveza s kojima su se suočila lokalna poljoprivredna gospodarstva nakon ulaska Hrvatske u članstvo EU. Riječ je ne samo o novom financijskom trošku za dobivanje certifikat, bez kojega više nije moguće nabaviti potrebna zaštitna sredstva nužna u biljnoj proizvodnji, već i o investiranju vlastita vremena budući da se seminari u pravilu održavaju tijekom tri do četiri dana u ukupnom trajanju od 15 sati. Ova edukacija se upravo zahuktava na brojnim lokacijama, a posjećenost je, tvrde svi, iznimno dobra, čak iznad očekivanja. Za dobiti certifikat za prvu, odnosno osnovnu izobrazbu o pesticidima, trošak po svakom obvezniku iznosi 600 kuna, što se plaća tvrtki koja provodi izobrazbu.

Na tu cijenu još dolazi 50 kuna za polaganje ispita plus 40 kuna koliko stoji kupnja iskaznice. Svakih pet godina obveza je obnoviti znanje o pesticidima, a to se po sadašnjem cjeniku plaća dodatnih 300 kuna. U Savjetodavnoj službi, koja djeluje unutar okvira Ministarstva poljoprivrede, doznajemo da je novih izdataka ostao pošteđen samo sektor ribarstva, odnosno ribarima profesionalcima Unija nije donijela nikakve nove financijske obveze. Stočarstvo je pak suočeno sa visokim troškovima legalizacije gospodarskih objekata. Ta stavka ne može biti iskazana ni u kakvom prosječnom 'modelu' budući da su uključeni brojni kriteriji jer ih za svoja područja kreira svaka jedinica lokalne samouprave.

Stočari i peradari su nadalje obvezni provesti i prilagodbu novim standardima skladištenja i zbrinjavanja stajskoga gnoja što iziskuje također visoke troškove. Iz programa ruralnog razvoja bit će moguće povući aizdašne potpore za zbrinjavanje gnojiva, ali uz uvjet da je objekt legaliziran što je mnogim obiteljskim gospodarstvima teško premostiv problem. Najpogođeniji troškovima europeizacija su proizvođači iz okvira biljnog sektora, ratari, voćari i povrtlari. Uz troškove za odgovorniju uporabu pesticida od strane vlasnika gospodarstva obvezni su certifikate ishoditi (i obnavljati) i za mehanizaciju, po svakom stroju trošak iznosi 400 do 800 kuna. Bave li se ekološkom ili integriranom proizvodnjom godišnji trošak nadzora vezan je uz hektare, kreće se od 60 do 35.000 kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

a nije sve tako crno, evo sad npr. za nabavku traktora preko novih ruralnih fondova, ne moramo više raditi studiju utjecaja na okoliš istog [emo_vrtimise]

New Report

Close