Unatoč odbijenici V. Gorice, bioelektrana opet u igri

Autor: Josipa Ban /VLM , 12. prosinac 2012. u 20:00
Lokacija je za turizam, tvrdi Akcija za Turopolje/PIX

Odluku Ministarstva zaštite okoliša o javnoj raspravi Grad, koji je već odbio projekt od 85 mil. eura, mora provesti. Akcija za Turopolje na nogama.

Aktualiziran je projekt gradnje bioelektrane – toplane na šumsku biomasu u Velikoj Gorici. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, naime, u javnu je raspravu uputilo ujedinjene uvjete zaštite okoliša s tehničko-tehnološkim rješenjima te revidiranu studiju utjecaja na okoliš.

Odluku Ministarstva Grad mora provesti unatoč tome što je  velikogoričko Gradsko vijeće u ožujku ove godine projekt gradnje bioelektrane vrijedne 85 milijuna eura te snage 20 MW jednogalsno odbilo. Javna rasprava počinje 20. prosinca i trajat će do 18 siječnja. Kako stoji u dopisu Ministarstva, prema posebnom aktu javnu raspravu koordinirat će i provoditi Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Zagrebačke županije. Ta je odluka na noge digla Akciju za Turopolje, koja se gradnji bioelektrane žestoko protivila i prije šest mjeseci. Nikola Šimac, predsjednik Mjesnog odbora Novo Čiče, ističe kako je očito da taj projekt pokušava progurati Vlada. Iako je kritičan i prema goričkoj vlasti, iz Grada kratko odgovaraju kako odluku Ministarstva moraju provesti.

Šimac napominje kako je gradnja bioelektrane, koja bi se trebala nalaziti na manje od kilometra od Velike Gorice te obližnjih sela, Starog i Novog Čiča, u izravnom sukobu s projektom razvoja turizma i rekreacije na jezeru Čiče. Riječ je o projektu koji je nedavno dobio zeleno svjetlo Gradskog vijeća te koji Akcija podržava. Upozorava i na to da je poziv na javnu raspravu objavljen gotovo neopaženo u jednim dnevnim novinama, "kao da nam nešto pokušavaju progurati ispod žita". Šimcu je sporan i termin u kojem bi se ona trebala obaviti. Uvid u zahtjev i studiju bit će, naime, moguć od 8.00 do 15.00 sati, dok će javna rasprava biti provedena 15. siječnja u 14.00 sati, "kad većina ljudi na njoj ne može prisustvovati", komentira. Zašto je aktualiziran projekt unatoč gradskoj odbijenici i tko će biti nadležan za odlučivanje o njemu, iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode nisu nam odgovorili. 

Komentirajte prvi

New Report

Close