Unatoč digitalizaciji trgovine, cijena kupcima i dalje presudna

Autor: Lucija Špiljak , 01. listopad 2019. u 21:59
Sudionici konferencije o budućnosti trgovine u Vodicama

Trgovina generira nemalih 10 posto hrvatskoga BDP-a, no zbog manjka radne snage prvi put je ušla u kvotni sustav uvoza radnika.

Cijena je i dalje jedan od najvažnijih faktora prilikom odlučivanja o kupnji unatoč e-trgovini i utjecaju digitalizacije u sektoru trgovine, istaknuo je Josip Zaher, potpredsjednik HGK za trgovinu i financije, na konferenciji Trgovina budućnost – Digitalno doba trgovine u Vodicama.

Podsjetio je koliko je trgovina važna za gospodarstvo Hrvatske – svaki peti poduzetnik je trgovac, a upravo je u trgovini 15,4% svih zaposlenih u Hrvatskoj.

"Cijeli sektor generira oko 10% našeg BDP-a", rekao je Zaher i upozorio da je trgovina zbog manjka radne snage prvi put dio kvotnog sustava uvoza radnika.

Raspravljalo se i o e-računima, Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, podsjetila je da je prema novom zakonu u svim transakcijama javne nabave nužno isporučivati e-račune preko nacionalne platforme.

Dosad je, kaže, više od milijun računa izdano elektronički. Što se tiče web trgovine, glavni državni inspektor Andrija Mikulić tvrdi da je prekršaja manje.

"U 2017. više od 80% svih pregledanih web stranica nije imalo istaknute sve propisane predugovorne informacije, dok je u 2018. to palo na 64%", kazao je Mikulić i ustvrdio da će brojke biti još i niže s novim ovlastima Državnog inspektorata.

Komentirajte prvi

New Report

Close