Unajmljivanje stana u Zagrebu postalo nemoguća misija: Cijene garsonjera otišle "u nebo"

Foto: Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Novi trend iznajmljivanja stanova u dnevnom i turističkom najmu koji je posljednjih godina preplavio širi centar Zagreba, dodatno je smanjio ponudu stanova za dugoročni najam.

Unajmljivanje stana u Zagrebu postala je nemoguća misija za sve one koji se odlučuju živjeti samostalno kao podstanari ili žele promijeniti podstanarski stan u kojem već žive.

Cijene najma stanova u pojedinim zagrebačkim kvartovima su vrlo visoke. U malo kvadrata koji se nude u najam, podstanari u velikom broju slučajeva u iznajmljenom stanu dobivaju namještaj star i nekoliko desetljeća, piše Dnevnik.hr.

Osim toga, za ulazak podstanara u njihov stan, vlasnici traže plaćanje unaprijed: stanarine za prvi mjesec stanovanja, polog u iznosu jedne stanarine, a mnogi uz to traže i stanarinu za posljednji mjesec stanovanja, bez obzira na planiranu dužinu boravka podstanara u stanu.

Novi trend iznajmljivanja stanova u dnevnom i turističkom najmu koji je posljednjih godina preplavio širi centar Zagreba, dodatno je smanjio ponudu stanova za dugoročni najam. 

"Cijene stanova previsoke"

"Obišli smo i pogledali nekoliko stanova. Cijene stanova u Zagrebu su previsoke. Za garsonijeru od 25 kvadrata neki traže i po 300 eura. A u garsonijeri je namještaj koji odavno nije u funkciji, u kuhinji nema osnovnih elemenata, a kupaona je zaštopana i gotovo obavezno je treba ribati nakon višegodišnjeg razdoblja u kojem nije očišćena. Htio sam tražiti stan preko agencije, ali one su preskupe, većina ih uzima iznos jedne mjesečne stanarine", rekao je jedan od sugovornika za Dnevnik.hr.

"Stanova nema, cijene su visoke. Svi traže mlade djevojke bez partnera, djece i kućnih ljubimaca. Dugo sam tražila stan. Našla sam lijepi stančić od 35 kvadrata u zoni tramvaja po cijeni od 300 eura i bila sam presretna. Nakon samo nekoliko dana, vratila sam se s posla i u stanu zatekla vlasnika. Rekao je da mu nešto treba. Dolazio bi redovito u stan kad mene nije bilo. Nisam imala izbora, otišla sam već sljedeći mjesec", kazala je pak jedna od podstanarki u Zagrebu.

Komentari (13)
 • All
  All 9:33 13.11.2018.

  marin35678


  viewer
  a daj prestani se usporedjivat sa zapadnim zemljama..bugarska..rumunjska..i tako te zemlje tu negdje spadamo..

  Mislim da ne spadamo ni u tu skupinu … :( Presisali su nas.

 • purCo
  purCo 8:49 13.11.2018.

  Jovan


  Je li ijedna vlast, prije ili poslije Tita, dijelila ljudima besplatno stanove?

  on se samo prilagodio i zakonski riješio stvar, jer je banda već sama počela oduzimati(otimati) stanove i tako je nastavljeno, zaslužnim partijašima dodijeli besplatno stan i on će besprijekorno, bespogovorno podržavati sustav, pokazalo se kasnije da ih očito nije dovoljno podijelio, jer mu se inače ne bi raspao sistem, vidljivo je da pojedini nasljednici i danas moraju odrađivati dobijeno, jer nisu sposobni izgraditi ništa svoje
 • osi3
  osi3 21:04 12.11.2018.

  Pa onda glasajte za one koji neće da uvedu porez na nekretnine… Prošle godine sam htio unajmiti stan od 80 kvadrata, a onda mi je vlasnica rekla da bi njoj morao prijaviti bilo kakve posjete.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve