Umjesto u najam, tri i pol tisuće državnih stanova ipak će u prodaju

Autor: Poslovni.hr , 09. svibanj 2016. u 09:49
Foto: Thinkstock

Država se nada da će od prodaje uprihoditi 1,2 milijarde kuna.

Državni ured za upravljanje državnom imovinom ovih je dana stopirao odluku bivše Vlade od siječnja o najmu državnih stanova jer je sada odluka da se ti stanovi prodaju, piše Večernji list.

Riječ je o približno 3 i pol tisuće stanova u kojima su u najmu povlašteni najmoprimci s reguliranim pravnim statusom preko ugovora s MORH-om, MUP-om…, a kojima će se sada omogućiti otkup tih stanova. Država se nada da će od prodaje uprihoditi 1,2 milijarde kuna. Razgovaralo se s nekoliko banaka koje će kreditirati te najmoprimce, a ako netko otkupi stan u gotovini, imat će pravo na popust od vjerojatnih 15 posto.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (17)
Pogledajte sve

Pametnim i postenim ljudima je jasno sta treba napraviti.osnovati nekreninski fond,izdati dionice ili obveznice ,to prodati gradjanima uz kamatu 5-6% i aktivno upravljati portfeljom fonda. Medjutim kako rh upravljaju razno razni lobiji koji samo gledaju svoje privatne interese, ovako nesto je tesko provedivo. U hrvatskoj treba od 3 razreda ka djeca nauce citati,poucavatai povijes dubrovnika i sustav vrijednosti i upravljanja koje su oni razvili.to bi bila najveca reforma skolstva u hrvatskoj a i promijenila bi nacin na koji razmisljamo.

duudi samo pazi na svoju državnu dudicu, da mu ne bi nestala

Ja sam u postupku otkupa evo sada 9 godina otkada pokušavam otkupiti stan. I sada kada pričaju o otkupu – lažu! Na otkupu u Duudiju radi jedna žena! Jedna jedina žena! Nisu u stanju promijeniti formulu za otkup stana, kamoli nešto drugo. Samo se prepričavaju priče o otkupu a na njemu se uopće ne radi. Probajte samo dobiti u DUudiju netkoga na telefon po tome pitanju . nema šanse! Kada došete fizički kod njih, zaustave vas na porti i portir vam odvrti netkoga odozgora koji vam kaže da od toga nema ništa. A formula po kojoj rade ima etalonsku cijenu stana od 700 eura, i to vrijedi za čitavu RH a amortizaciju nekretnine su ograničili na 60 godina – hahahha to ima samo kod nas. Sve nekretnine u čitavoj RH ugurali u jednu formulu. Iskreno taj Dudi uz svoje satelite je več odavno trebalo ugasiti. Eto to je istina o otkupu stanova u RH. S time da ne govorim o tome kako su neki došli u status zaštičenoga najmoprimca – za to danas nemam snage.

Umjesto da potakne nekretninsko trziste, drzava ce ga potpuno unistiti ovakvim najavama. A da ne govorim o gradjevinarstvu i pratecim industrijama. Kako da onda osiguramo rast BDP-a i potrosnje?

Pa dovoljno je podijelit ocekivanu sumu sa brojem stanova koje zele prodati i dobijes neki jako uklopljeni prosjek od cca 47 keura po nekretnini. Za 47 keura ne mozes kupiti ni posten stan u provinciji, a kamoli komforan stan u gradu. Pod pretpostavkom da se vecina tih stanova nalazi u urbanim gradskim podrucjima sirom Hrvatske s vecim brojem stanovnika.

Ovako, kako su oni to zamislili, nece se prodati ni 10% stanova od ukupnog broja. Pritom mislim naravno na stanove koje nece kupovati trenutni posjednici na drzavnim jaslama. Jer mi nije jasno zasto bi oni pored privilegije da dobivaju stalne subvencije i dotacije od drzave u vidu mirovina, prava i sl., jos morali dobiti nekretnine u pola cijene?!

New Report

Close