Umjesto propasti – uspjeh: Nesvakidašnjim potezom zaradio i on, i građani

Autor: Poslovni.hr , 13. studeni 2018. u 11:53
Foto: Filip Kos / Pixsell

‘Kada sam ostao bez dosadašnjeg plasmana, očekivao sam propast, a sada sam još i na pozitivi’

Izgubivši dosadašnji plasman očekivao je ove jeseni, nemajući drugog kupca za svoje jabuke, potpunu propast s urodom, no, umjesto toga dogodio mu se nezapamćen uspjeh koji će, najavljuje, primijeniti i nagodinu, piše Glas Slavonije.

Đakovčanin Marijan Bakula, vlasnik voćnjaka s osam stotina stabala idareda, florine, zlatnog delišesa, jonagolda, glostera…, grozničavo razmišljajući kako da obilan urod u nedostatku kupca, ali i berača, otrgne od propadanja, povukao je za naše prilike u listopadu nesvakidašnji potez – u drugoj polovini prethodnog mjeseca pozvao je građane da si po jednu kunu za kilogram u njegovom voćnjaku sami jabuke kupe s tla, odnosno za dvije kune po kilogramu da ih uberu.

Narodu nije trebalo dva puta reći – računicu su u ovome vidijeli i Marijan Bakula i ljudi koji su s desecima vozila svakodnevno stizali u njegov voćnjak u blizini benzinske postaje, prekoputa šume Gaj, kupeći ili berući na desetke, pa i stotine kilograma kraljice voća. Jabuku za zimu, za sok, za jabučni ocat te druge prerađevine. Samo dva tjedna kasnije Bakulin voćnjak ‘riješen‘ je jabuka.- Oduševljen sam, ovakav odaziv nisam mogao niti sanjati. Jabuka više nema. 

Narod si je s tla pokupio, ili ubrao zasigurno trideset tona voća za tu kunu ili dvije. Ostalo je ipak još nešto jabuke na tlu, a koja nije bila za pokupiti. Kada sam ostao bez dosadašnjeg plasmana, očekivao sam propast, a sada sam još i na pozitivi, riješio sam sav urod, podmirio sve troškove, imao jednu djelatnicu na vaučere i još zaradio nekoliko tisuća kuna – ne krije zadovoljstvo Bakula. Dodaje kako je odaziv na njegov poziv za nesvakidašnju berbu bio nevjerojatan.

Komentirajte prvi

New Report

Close