Umjesto plaće, veliki broj građevinaca radnicima isplaćuje akontacije

Autor: Suzana Varošanec , 22. srpanj 2013. u 19:43
Ivan Kovačević; Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Prema očekivanjima SGH-a više od 70% građevinskih tvrtki koje su u predstečajnom postupku na kraju će se spasiti od stečaja.

Prema očekivanjima Sindikata graditeljstva Hrvatske više od 70 posto građevinskih tvrtki koje su u predstečajnom postupku na kraju će se spasiti od stečaja, no problem za mnoge radnike od ukupno 5,3 tisuće koje u njima rade sastoji se u tome što do tada moraju od nečega živjeti. Ivan Kovačević, predsjednik SGH potvrdio je da velik broj tvrtki u predstečajnom postupku ima problem s urednom isplatom plaća. Svijetli primjer su, kaže, Dalekovod i Našicecement.

“Od 30-ak tvrtki u predstečajnim postupcima od stečaja će se do kraja godine spasiti njih 70-ak posto u kojima radi oko 4 tisuće radnika. No, trenutačno više tisuća građevinara proživljava agoniju jer im se ne isplaćuju plaće iako to zakon nalaže”, kaže Kovačević dodajući da je zahvaljujući predstečajnim postupcima u 2013. zaustavljen trend stečajeva u građevinarstvu gdje je lani zbog bankrota građevinara 15 tisuća radnika završilo na burzi. No, umjesto plaće, kako doznajemo, velik broj tvrtki isplaćuje akontacije radnicima, pa čak i državna tvrtka Tempo. Dio radnika Coninga nije dobio ni kune ove godine, no novac se sad smiješi nakon što je prošlog petka potpisana nagodba s državom. Coningu će ubrzo stići strogo namjenski novac za radnike. Oko 1200 radnika Konstuktora prima akontacije, dok za 140-ak radnika kutinske tvrtke Enikon projektiranje plaće kasne dva do tri mjeseca. Radnicima Elektrometala iz Bjelovara nije isplaćena plaća za ožujak, no krenula je akcija za deblokadu računa kako bi radnici primili novac. Za 500 radnika Osijek Koteksa upitna je isplata plaća za lipanj, a navodno su jedva skupljeni novaci za svibanjsku plaću. Radnicima Finaga iz Garešnice – 114, plaće kasne dva mjeseca. Nakon potpisivanja sporazuma o dinamici isplate plaća za 50-ak radnika varaždinske tvrtke Ladić Werner situacija se normalizira.

"Početkom ove 2013. dotakli smo dno kad je u pitanju zaposlenost kapaciteta građevinskih tvrtki. Očekujemo da će Vlada konačno uspjeti potaknuti investicijski ciklus o kojem se govori već dvije godine s ciljem zapošljavanja postojećih kapaciteta te konačnog zaustavljanja scenarija stečajeva. Više od tri tisuće radnika u građevinskim tvrtkama u predstečajnom postupku ne prima plaće na vrijeme, a kritično je stanje u nekolicini tvrtki koje u ovoj godini nisu uredno isplatile nijednu plaću", kazao je Kovačević izražavajući najveću zabrinutost za takve radnike.

Gdje je problem?

Po njegovom mišljenju, uteg je veliki broj neprodanih stambenih jedinica – ukupno je riječ o 50-ak tisuća stanova i poslovnih prostora – koji uvjetuje insolventnost građevinskih tvrtki. S obzirom da ih tvrtke ne mogu prodati, one ne mogu doći do novca da podignu zaposlenost svojih kapaciteta kroz vlastite investicije. Kovačević smatra da je za status quo krivo zasićeno tržište nekretnina gdje prodaja praktički stoji. 

"U SGH-a računamo s time da će se koncem godine investicijski ciklus pokrenuti, a tako bi se zaposlili kapaciteti u graditeljstvu koji su trenatučno na razini od 40 posto iskorištenosti. Isto tako očekujemo i da će izvjestan broj tvrtki, samostalno ili zajedničkim nastupom, izići na tržište Europske unije boreći se za nove poslove na međunarodnim natječajima", kazao je Kovačević. Izaz iz situacije u novim poslovima preko granice Hrvatske vidi, primjerice, i Enikon projektiranje iz Kutine. S obzirom da veliki dio svoje proizvodnje montažnih elemenata plasira na strana tržišta, sad planira veći broj svojih radnika zaspoliti na izvođenju radova u zemljama Bliskog istoka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close