Umjesto Pan Papira uredi

Autor: Ivan Pandžić , 16. rujan 2008. u 06:30

Izmjene Generalnog urbanističkog plana zagrebačke tvrtke iskoristile za dizanje vrijednosti zemljišta na području grada

Primjedbe tvrtki na Generalni urbanistički plan (GUP) Zagreba otkrivaju mnogobrojne planove za investiranje, preseljenje ili čak legalizaciju objekata za koje nitko nije sumnjao da nisu izgrađeni u skladu s urbanističkim propozicijama.

Poglavarstvo je prvi put prije izmjena zatražilo i mišljenje 500 tvrtki, zasad ih je stiglo oko 50, ali pravi val traženja prenamjena zemljišta tek očekuju u Zavodu za prostorno uređenje. Poglavarstvo na čelu s Milanom Bandićem uglavnom je zasad izašlo ususret traženju investitora koje se sastoji od toga da traže veću gradnju i prenamjene u uredske i stambene prostore. “Željeli smo čuti što tvrtke planiraju sa svojim zemljištem i pomoći u planovima umjesto da se naknadno traže izmjene”, kaže Ivica Fanjek, voditelj Zavoda za prostorno uređenje. Vidljivo je veliko zanimanje. Lipa Mill je tako tražila i dobila prenamjenu svoje lokacije na Ferenščici iz prostora poslovne u pretežito stambenu namjenu, Pan Papir je svoju lokaciju prenamijenio iz proizvodnje u gradnju poslovnih prostora, Siemens je tražio i dobio mogućnost podizanja visokih zgrada na svojoj lokaciji u Heinzelovoj, Consultants grupa gradnju trgovačkog centra u Vukomercu, Dalmacijacement želio je pokrenuti proizvodnju u bivšoj cementari u Podsusedu, ali je Poglavarstvo odbilo tu primjedbu kao što je i Lidlu odbilo da uz Zagrebu gradi svoj trgovački centar, ali im je ostavio mogućnost gradnje robne kuće. UniCredit leasing zahtijeva legalizaciju svoga poslovnog objekta u Heinzelovoj, ali je Poglavarstvo odgovorilo kako će razmotriti taj zahtjev.

Zahtjevi

Zrinjevac
U izmjene GUP-a uključila se i podružnica Zagrebačkog holdinga Zrinjevac, koja se inače bavi održavanjem zelenih površina, a koja traži gradnju nebodera od 41 kata na Savskoj cesti.

Agrokor
Ciglane Zagreb traže dodatno snižavanje zaštite svojih objekata u Ilici kako bi se mogli srušiti i prenamijeniti za gradnju uredskih prostora. U susjedstvu Ciglana na Črnomercu, u prostoru bivše Name, dopuštena je visoka gradnja, a ako je točno da je Agrokor kupio i Ciglane i Namu, mogu razviti veliki kompleks.

Lidl i UniCredit
Oni ne odustaju od svojih zahtjeva.

Komentari (1)
Pogledajte sve

bandić će u svojim mandatima možda od zagreba urbanistički napraviti ramalah…

New Report

Close