Umjesto na plaćama uštede na ulaganjima

Autor: Jadranka Dozan , 29. listopad 2012. u 21:59
Ministar financija Slavko Linić/PIX

Smanjiti će se izdaci za investicije.

Usporedo s pripremama prijedloga državnog proračuna za 2013. u Vladi rade i na rebalansu ovogodišnjeg kojega, međutim, ne zovu rebalansom.

Ministar Slavko Linić s tim u vezi je na Hrvatskom radiju rekao da će se samo presložiti pojedine stavke unutar postojećih gabarita; neće biti povećanja deficita (10 milijardi kuna), ali ni povećanja prihoda i rashoda. Izdaci poput onih za zaposlene, kod kojih se neće ostvariti planirane uštede, povećat će se, ali istodobno će se smanjiti oni za investicije čije je ostvarenje znatno ispod plana proračuna. "Ako u devet mjeseci na nekim projektima ostvarite 30 posto plana, jasno je da u preostala tri mjeseca ne možete ostvariti 70 posto", kaže Linić. Očito je da nisu samo javna poduzeća podbacila s investicijama.

Prema onoj da je "svako zlo za neko dobro", neostvarena ulaganja financirana izravno iz proračuna barem će omogućiti da se, kako u Vladi tvrde, ne poveća defcit i tako kreditorima pošalje poruka da se drži pod kontrolom. Prema podacima o izvršenju proračuna, za tzv. nabavu nefinancijske imovine (izgradnja zgrada, nabava opreme isl.) iz proračuna je u prvih osam mjeseci potrošeno samo 542 milijuna kuna, dok je plan za ovu godinu bio 1,7 milijardi kuna. Uz takvu dinamiku neiskorišteno bi ostalo blizu milijardu kuna. Za mnoge analitičare i pored toga je dvojbeno mogu li se rashodi "rebalansom" ne povećati jer osim kod plaća, probijanje plana izvjesnim drže i kod kamata, subvencija (slučaj Brodosplit) te mirovina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close