Umjesto 85.000, dobio tek 30.000 kuna poticaja

Autor: Agencija VLM , 03. srpanj 2014. u 12:23
Thinkstock

Iz Sisačko-moslavačke županije poručili da su iznose smanjili zbog velikog broja zahtjeva.

Računajući na poticaje Sisačko-moslavačke županije, prije pet godina Marijan Šteović iz Kutine odlučio je krenuti u poljoprivredu.

Tužio Županiju

Kako je zbog svog zdravstvenog oštećenja, koje je zadobio kao sudionik Domovinskog rata, dobio otkaz u Petrokemiji, preuzeo je život u svoje ruke, ne želeći sjediti doma nezaposlen. Marijan je tako podigao 90 hektara vinograda na parceli koju je zakupio od Općine Velika Ludina. Zasadio je 15.000 sadnica vinove loze, 5.000 škrleta i 10.000 graševine i frankovke, za koje je trebao dobiti 85.000 kuna poticaja. Naime, Županija je tada donijela odluku da će dijeliti po pet kuna za sadnicu graševine i frankovke te sedam za sadnicu škrleta. Ali, umjesto 85.000 kuna, Marijanu je isplaćeno samo 30.000 jer je nakon natječaja Županija promijenila odluku o poticajima i smanjila ih zbog velikog broja podnešenih zahtjeva.

– Digao sam kredit od HBOR-a i založio kuću kao garanciju. Što da sad radim? – očajava Šteović. Uložio je i više stotina tisuća kuna za krčenje zemlje koju je unajmio, seminar o podrumarstvu i vinogradarstvu koji je moao završiti i druge troškove. Zbog svega, na savjet odvjetnika tužio je Županiju, pročelnika za poljoprivredu Zorana Vasića i županicu Marinu Lovrić Merzel. Sud je utvrdio kako je tužba neosnovana, jer županijska uprava može mijenjati svoje odluke te je sve učinjeno na temelju Statuta Županije pa je prvostupanjska odluka bila oslobađajuća.

Nisu dužni davati poticaje

– S obzirom na velik broj pristiglih zahtjeva za poticaje u poljoprivredi, kao i na slabije punjenje proračuna, županica je izmjenila odluke o poticajima u poljoprivredi za 2009. godinu. Tako je najviši iznos pojedinačnih županijskih poticaja po jednom korisniku bio 30.000 kuna. Osim toga, Županija nije dužna dodjeljivati poticajna sredstva, već se ona smatraju kao pomoć za razvoj poljoprivredne djelatnosti, a te 2009. godine poticaje smo isplatili sukladno raspoloživim proračunskim sredstvima – odgovorio je pročelnik Zoran Vasić.

Komentirajte prvi

New Report

Close