Umjereni optimizam oko rejtinga, čeka se jesen

Autor: Ana Blašković , 14. srpanj 2017. u 14:15
U Ministarstvu financija ne očekuju bitne promjene, Fotolia

Tome u prilog ide objava Agrokorovih revidiranih izvješća za 2016. koja se očekuje u kolovozu.

Rejting agencija Fitch, dio velike trojke zajedno sa Standard & Poor’som i Moody’som, danas bi trebala objaviti redovnu reviziju rejtinga koji je trenutačno na razini BB sa stabilnom prognozom. S obzirom na prevladanu političku krizu i pozitivne ekonomske trendove, a posebno u svjetlu izlaska iz procedure prekomjernog deficita, u financijskim krugovima se očekuje umjereni optimizam.

Iz Ministarstva financija prije službene objave ne žele nagađati o rejtingu, no iz krugova bliskih Katančićevoj neslužbeno doznajemo da se ne očekuju bitne promjene stava o kreditnoj vjerodostojnosti države. Krajem siječnja Fitch je zadržao BB rejting, dvije stepenice ispod praga špekulativnog teritorija, no prvi put je od 2003. povećao izglede s negativnih na stabilne. Budući da je optimizam u siječnju uslijedio tek nakon što je prethodno isto učinio S&P polovicom prosinca, dio naših sugovornika smatra da većih promjena neće biti prije rujna dok S&P ne da svoj mig.

Tome u prilog ide objava Agrokorovih revidiranih izvješća za 2016. koja se očekuje u kolovozu, a koja bi trebala oslikati prave razmjere dubine problema posrnulog koncerna i jačine vala prelijevanja na druge tvrtke, vjerovnike i javne financije.     

Komentirajte prvi

New Report

Close