Umirovljenik u Grčkoj ima veća primanja od radnika u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 24. lipanj 2015. u 13:53
Foto: Davor Javorović / Pixsell

Nezaposlenost u Grčkoj nešto je veća od nezaposlenosti u Hrvatskoj, no oni koji rade dobivaju veće plaće.

Grčka danas prolazi svoje teške dane, možda najteže u svojoj povijesti, piše Večernji list.

No, kada se usporedi kako žive Grci, a kako građani Hrvatske, dolazi se do poraznih podataka. Poraznih za nas. Naime, nezaposlenost u Grčkoj nešto je veća od nezaposlenosti u Hrvatskoj, no oni koji rade dobivaju veće plaće. Prosječna primanja u Grčkoj iznose 7600 kuna, gotovo 2 tisuće kuna više nego što su prosječna primanja u Lijepoj našoj. 

Najniža zajamčena plaća je 4600 kuna, što je iznos o kojemu hrvatski radnici na minimalcu mogu samo sanjati. Prosječna mirovina u Grčkoj je 6 tisuća kuna, više nego hrvatska prosječna plaća. Cijene u trgovinama približno su iste kao kod nas, dok su režije i kvadrat stana čak i nešto niže. 

Grci, oni koji rade ili su u mirovini, u stvari nisu ni svjesni koliko im je dobro. U odnosu na Hrvatsku.

Komentari (16)
Pogledajte sve



@delboy

Prije nego se to desi ,mislim na slabljenje valute,bit će gotov zakon o osobnom stečaju.
tako to biva.???
svaka kritika dobro došla.!

već godinama slušamo o slabljenju valute, no činjenica je da je pojedinih godina HNB intervenirao da kuna dodatno ne ojača (2007, 2006, 2005). da nisu intervenirali, euro bi bio i ispod 7 kuna. dakle – to se očigledno neće dogoditi. kuna će biti u rasponu od 7,1 do 7,8 kao i do sada. ne usudim se pomisliti što bi bilo da kuna devalvira.

@delboy
U poznatom kultnom filmu “KUM” ili The Godfather kaže Marlon Brando-
ekonomija je pištolj a politika obarač.

@delboy
Prije nego se to desi ,mislim na slabljenje valute,bit će gotov zakon o osobnom stečaju.
tako to biva.???
svaka kritika dobro došla.!



@delboy

Jedna od mijera ,koja ima za zadaću ekonomska politika je,i obezvređivanje
valute u zemlji koja je pogođena ekonomskom krizom.Sada koga će to najviše pogoditi to je pitanje za okrugli stol.Možda se TA MJERA odgodi za neko drugo vrijeme.Ja mislim da se sada gonja jedna druga mjera KOJA ,SE ZOVE privatizacija državne imovine.
Nisam ekonomista,svaka kritika dobro došla.

pa pobogu, zar meni trebate objašnjavati efekte devalvacije??? kao da ja to ne znam. ja vas pitam kako bi vi to kod nas primjenili gdje je 80% kredita nominirano u stranoj valuti. mislim da vi ne shvaćate u kojim mi okolnostima živimo. gledate svoj uski krug interesa a za ostalo vas baš briga, a pritom ne shvaćate da vašu robu nitko neće kupovati jer neće imati novaca. ljudi će bankrotirati – ovi s kreditima.
i još nešto – gramatika ti je očajna. hitno se malo obrazuj u tom pogledu jer ovako ispadaš neozbiljan na ozbiljnu temu.

New Report

Close