Uljanik 96 milijuna eura mora vratiti za šest mjeseci

Autor: Marija Brnić , 11. siječanj 2018. u 22:01
Jamstvo mora odobriti EK/Duško Marušić/PIXSELL

Vlada odobrila državno jamstvo za zajam po kamatnoj stopi jednogodišnji EURIBOR plus marža do 4 postotna boda. Za materijal će ići 39,2 milijuna eura, namirenje dobavljača 12, a za plaće i režijske troškove 4,6 milijuna.

Za sanaciju Uljanik brodogradilišta Vlada je jučer odobrila državno jamstvo u korist HPB-a ili drugih poslovnih banaka za kredit do 96 milijuna eura.

Pulski škver zadužit će se po kamatnoj stopi jednogodišnji EURIBOR plus marža do 4 postotna boda.  Od ukupnog iznosa do 38,2 milijuna eura kredita će se financirati nabava materijala za gradnju brodova, za povrat duga prema "majci" Uljaniku d.d., utrošit će se do 10 milijuna, za plaće i režijske troškove 4,6 milijuna, podmirenje obveza dobavljačima do 12 milijuna, te za buduće troškove brodogradilišta 31,2 milijuna eura. 

Jamstvo će biti aktivno tek nakon što odobrenje stigne iz Bruxellesa, a kredit treba biti vraćen u roku šest mjeseci ili u istom roku treba biti izrađen plan restrukturiranja koji uključuje ulazak strateškog partnera. Bez državne intervencije ministar financija Zdravko Marić drži gotovo sigurnim Uljanikov  prestanak poslovanja u kratkoročnom i dugoročnom razdoblju.

"Tvrtka ispunjava dva od četiri kriterija za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u poteškoćama, a koje se odnose na gubitak temeljnog kapitala, omjera  knjigovodstvenog duga i kapitala i omjera EBITDA", istaknuo je Marić. U pulskom brodogradilištu Uljanik s optimizmom čekaju da im stigne pozitivno mišljenje Europske komisije o njihovom procesu restrukturiranja, te da realiziraju prvu tranšu sanacijskih sredstava koja im je odobrena.

Komentari (5)
Pogledajte sve

otkud vam to da je uljanik marina? marine sam naveo kao primjer kako daleko marksizam može ići kontra zdravog razuma i tržišne ekonomije. a što se tiče “stateških” tvrtki, svatko tko se zalaže da ih se dotira – neka odriješi vlastitu kesu. platite dotacije svojim privatnim novcima, ostavite naše zajedničke. imate u hdz, sdp i ids zajedno jedno 400.000 članova, neka svaki priloži 10.000 kn i svi problemi riješeni, ako već vjerujete da to rješava probleme.

Osi mislim da ti je HR Lutrija od strateškog značaja,prema tome kladionice već jesu značajne.
Uljanik nije marina nego brodogradilište,a definitivno bi svaka grana prozvodnje i infrastrukture trebala biti od državnog značaja.
E sad jbg pitanje tih tvojih uhljeba,direktora i ostatka upravne branše,to je duga i druga priča.

sve je to “druže tito mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo”; kad bi se dokinulo “državno poduzetništvo”, nesposobni direktori, radnici loših radnih navika i svekoliki uhljebi morali bi tražiti za sebe novo mjesto pod suncem, kriterij stručnosti i marljivosti ne bi se mogao svim silama izbjegavati i sprječavati. kako bi onda mogle funkcionirati naše partije? zato treba očekivati subvencije “do posljednjeg daha”, dok god su badel i marine “strateške tvrtke”, svakodnevno se i zvanično može očekivati ponovno uvođenje državnog komunizma, koji je de fakto politički sustav na snazi. manijaci će i kladionice uskoro proglasiti strateškim tvrtkama.


Sumrak pameti, državno jamstvo privatnoj firmi?!
Odakle će Uljanik za 6 mjeseci vratiti 100 milijuna eura kredita, ako nema za plaće?! Ah da, vratit će ga porezni obveznici. Profit privatan, a dugovi javni.
Dokle više ovako? Ovo Europska komisija nikad ne bi smjela odobriti. Ako nisu sposobni funkcionirati na tržištu, trebaju propasti, a ne da se svako malo upumpavaju stotine milijuna i milijarde kuna u bunar bez dna zvan naša brodogradnja. Neki dan sam pročitao da je država u brodogradnju upumpala preko 20 milijardi kuna. A koji je rezultat? Sva ta brodogradilišta i dalje su na rubu opstanka, tehnologija im je iz prošlog stoljeća, poslovanje nikakvo, ukratko živa katastrofa. Tko će za to odgovarati? U zadnjih 30 godina su kod nas skoro svi brodovi napravljeni s gubitkom, bilo bi nekoliko puta jeftinije da su svi ti ljudi koji rade po brodogradilištima ovih 30 godina sjedili doma i primali plaću za ništa, nego ovo što su naši nesposobni političari napravili.

a kako bi nastali i stasali kooperanti, niste nikada pročitali podatak da su neki radili s brodogradilištima i do 800 % marže

New Report

Close