Ulazak u EU ukazao na nisku konkurentnost hrvatskog mliječnog sektora

Autor: Božica Babić , 25. veljača 2014. u 17:55
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Otkup iz 2013. naspram količina otkupljenih u 2012. manji je za čak 100 milijuna kilograma mlijeka.

Stručni savjet za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka, u kojemu su predstavnici farmerskih udruga, mljekarske industrije, znanstvene zajednice i sektorskih institucija, danas je u Ministarstvu poljoprivrede ponovno raspravljao o aktualnom stanju u proizvodnji i preradi mlijeka i mliječnih proizvoda koje je vrlo zabrinjavajuće s obzirom da je 2013. završena uz otkup svega 502 milijuna kilograma mlijeka što je povratak na učinak zabilježen davne 2002. godine.   

Otkup iz 2013. naspram količina otkupljenih u 2012. manji je za čak 100 milijuna kilograma mlijeka.  Ministarstvo poljoprivrede, rečeno je na Savjetu, zajedno s proizvođačima i udrugama, te svim stručnim službama nastoji pronaći način da se ti negativni trendovi zaustave. Pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić  smatra da je u tim negativnim trendovima ipak  pozitivno  što je količina isporučenog mlijeka po gospodarstvu počela rasti, pa je tako u prosincu prosječno rasla za 8,8 posto. “Ako bi se takav trend nastavio tijekom ove godine može se očekivati i rast proizvodnje”, ocijenila je Blažić. Ohrabrujući podatak je da u otkupljenim količinama udjel mlijeka prvog razreda iznosi više od 95 posto što doprinosi većoj konkurentnosti proizvođača. Manjak mlijeka ostavio je pozitivan trag na otkupnu cijenu koja je rasla kroz cijelu prošlu godinu pa su i farmeri zadovoljni. 

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju i promjene koje su nastupile u izvoznom režimu za tržišta Cefte, čulo se na sjednici Savjeta, ukazao je na nisku konkurentnost hrvatskog mliječnog sektora, što se posebno odrazilo u vanjskotrgovinskoj razmjeni. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je samo 20,3posto što je iznimno  zabrinjavajući podatak, istaknuto je na Savjetu. 

Članovima Savjeta predočene su i informacije o isplati potpora za proizvodnu 2013., načela i pravila po kojima će se temeljem Zajedničke poljoprivredne politike EU  potpore isplaćivati za 2015. godinu te aktivnosti oko davanja u zakup državnog poljoprivrdenog zemljišta. Uz domaću aktualnu problematiku članovi Savjeta imali su prigodu od predstavnika  Udruženja bavarskih proizvođača mlijeka i bavarskog Instituta za profitabilnu proizvodnju mlijeka članovima savjeta izravno doznati ključne detalje o njihovim iskustvima u proizvodnji mlijeka. 

Proizvođačke organizacije u mliječnom sektoru u Bavarskoj funkcioniraju gotovo 40 godina. Bavarska danas ima 35.000 proizvođača mlijeka okupljenih u 150 proizvođačkih organizacija koje su nakon „mliječne krize“ 2008. godine intenzivirale svoje djelovanje i jačanje pregovaračke pozicije prema otkupljivačima mlijeka u čemu im je pomogao i tzv. „mliječni paket“ izrađen na razini EU. Hrvatski proizvođači mlijeka u razgovoru s Bavarscima poseban interes su iskazali za pravni okvir ustrojavanja proizvođačkih organizacija  te koje modele njihovi farmeri koriste u pregovorima s mljekarskom industrijom kod dogovaranja otkupne cijene mlijeka.   

Komentirajte prvi

New Report

Close